Hällekis Kuriren - come.to/kuriren

                                             email: hallekiskuriren@spray.se                                        come.to/kuriren

Ristat av Rist - kåserier av Rolf Apelqvist

När blixten slog ned

Jag har precis återvänt från den dagliga promenadrundan och är fortfarande lite andfådd när jag sätter mig ned vid datorn för att knacka in de här raderna. Men spatser-turen (som man sa förr) har syresatt blodet och hjärncellerna har fått en liten kick för att förmås producera något förhoppningsvis läsbart/värt.

Nu är det här i och för sig lite av nöden, alltså att röra på armar och ben. Förr sprang jag gärna en liten motionsrunda i samband med ett jympa-pass men med åren jag blivit tämligen lat med en begynnande kulmage som jag försöker komma till rätta med. Därför blir det i stället en knapp halvtimmas snabb gång, något som sägs vara lika effektivt som t ex jogging. Och jogging passar inte riktigt mitt vänsterben f n.

Det var nämligen för tre år sedan som " blixten slog ned" i skallen på mig - som det sas i ett TV-program nyligen där det berättades om hur konstnären Carl-Fredrik Reutersvärd (han med "knut på pistolen" framför FN-högkvarteret) och författaren Tomas Tranströmer påverkats av sina stroke-anfall, d v s en form av hjärnblödning. Som har den egenheten att den delvis förlamar ena sidan av kroppen och ibland drabbar såväl syn- som talorgan - och även minnesfunktionen. Tomas Tranströmer kan fortfarande efter sex år inte säga mer än enstaka ord medan C-F Reutersvärd inte längre kan använda sin högerarm, som tidigare varit hans skapararm.

Däremot har stroken knappast påverkat deras konstnärliga gärningar men båda har lite fått förändra sina yttryckssätt. Reutersvärd fick lära om till att bli vänsterhänt medan Tranströmer uttrycker sina tankar i bokform kanske ännu mer fördjupat än han gjorde innan sjukdomen slog till.

Jag drabbades av något likartat som C-F Reutersvärd och Tomas Tranströmer men hade nog en obeskrivlig tur. När jag steg ur sängen en lördagsmorgon för nu lite mer än tre år sedan (OK - det var den 27 augusti 1996 för att nu vara exakt) så kunde jag inte röra mitt vänstra ben och det var lika besvärligt med vänster arm. Och just då fick jag minnesbilden av att jag haft svårigheter att ganska sömndrucken genomföra en nattlig promenad till toaletten. Något hade alltså hänt i sömnen.

Det sas av en intervjuad läkare i det här TV-programmet att den bästa prognosen för ett relativt tillfrisknande har den som snabbt kommer under behandling. Det är väl kanske då tursamt att jag bor med ett sjukhus på gångavstånd. Men på egen hand kunde jag inte ta mig dit, utan måste skjutsas.

Från akutintaget efter genomgången EKG och en del andra prover hamnade jag snabbt på en vårdavdelning där jag omedelbart fick blodförtunnande medel för att stävja eventuella "efterskalv" och hamnade så småningom i ett rum med tre andra herrar som befann sig i likartad situation. Eller kanske ännu värre. Och en frågade så här:

-Vilken gång i ordningen, är det för dig?

Det var ju väldans hoppfullt att höra.

Men jag hade som sagt tur, kanske för att jag så snabbt kom under behandling. Och med hjälp av sjukgymnast fick jag lära mig att gå på nytt eftersom det här med att ta sig fram på vänsterbenet var stört omöjligt till en början. Och för första gången i mitt liv fick jag en demonstration i hur ens fot verkligen beter sig när man går. Den liksom rullar fram. Från hälen, via fotsulan och fram till tåpartiet. Så ligger det till, för den som inte visste. Med den insikten var det sedan ganska lätt att börja ta sig framåt, först i lite sakta mak men efterhand allt bättre.

Efter fyra dagar var jag tillbaka på jobbet igen, fast fortfarande med lite "släp" i vänsterben och vänsterarm. Men ett par veckors övningar hos sjukgymnast ställde det mesta tillrätta och det som fortfarande är lite knepigt, är alltså att ta sig fram i joggingspåret. Därav dessa spatser-turer.

Pust, tjåst och stön.

Fast det är förmodligen livsnödvändigt. Och i år är det ju Hjärnåret. Därför går jag så gärna.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.

- På denna sidan kommer det då och då att dyka upp artiklar eller kåserier skrivna av Rolf Apelqvist, han presenterar sig själv så här.

Rolf Apelqvist

Äpple kallades jag en tid i livet, Appel en annan. Rolf Apelqvist har det stått på visitkorten tills 1 april då jag drog mig tillbaks från yrkeslivet som innefattat spannet från bioresencent mm på Li´öpingstininga på tidigt 50-tal till sex år som chefred på Lusadräpar´n 70-76 och även lite insatser på Hjo Tidninga, Gresabla´t och Radio Skaraborg. Men det är historia nu. Dom sista tio åren har jag skött Swebus interninformation och företagstidning. Rist var min kåserisignatur under fem G-T år runt 1960.


- Hällekis Kuriren har fått den stora äran att då och då få ta del av hans kåserier och artiklar som kommer att presenteras på denna sidan, det kommer nog att bli mycket läsvärda sidor som kommer att dyka upp framöver. Detta är en ovärderlig tillgång för tidningen att ha en sådan erfaren skribent som medarbetare och det kommer att bli ett lyft för Hällekis Kuriren och förhoppningsvis locka fler läsare.


Tidigare publicerade kåserier i Hällekis Kuriren finns här nedan.

  • Tidigare publicerade kåserier
  • Affärer på Kinnekulle (vecka 23-1999)
  • Minnnen av ljud (vecka 24-1999)
  • Och hur var midsommaren? (vecka 25-1999)
  • Sommar, Sommar, Sommar (vecka 26-1999)
  • Badliv (vecka 27-1999)
  • Herrskap och tjänstefolk (vecka 28-1999)
  • Kafé-drömmar (vecka 29-1999)
  • "Sporten" på gång (vecka 30-1999)
  • Getingar och bär (vecka 31-1999)
  • I tid (vecka 32-1999)
  • Semesterminne(vecka 33-1999)
  • Såpasäsongen igång(vecka 34-1999)
  • Att vara stödmorfar(vecka 35-1999)
  • När blixten slog ned(vecka 36-1999)

  •      Till förstasidan