Herrskap och tjänstefolk

Danielle Ribbing, slottsfrun på Björstorp norr om Mariestad, har för 15:e året ställt sina salonger till förfogande för en sommarutställning vars tema den här gången är 'Herrskap och tjänstefolk'. Material om herrskapsfolket har hon fått från slott och herresäten runt om i Västergötland, liksom från länsmuseet i Skara. När det gäller tjänstefolket har deras ättlingar i stor utsträckning ställt sig till förfogande för intervjuer om livet "downstairs" på den tid det begav sig. Det är en hedervärd kulturgärning Danielle Ribbing tagit på sig.

Dagens ädel och adel har nog en lite annorlunda distans till sin omvärld än bara för några decennier sedan. Förmodlingen var det börs- och fastighetsrallyna på främst 70-talet och det bryska uppvaknadet från mitten av 80-talet som satte igång den process som medverkat till demokratiseringen. På en del håll har nya ägare av modernt snitt kommit in, på andra ställen slår man vakt om traditionen men med god uppfattning om vad tidsandan kräver.

Från min barndom i Blombergs lilla stationssamhälle gavs i alla fall i slutet på 40-talet många tillfällen att studera såväl herrskap som tjänstefolk på nära håll. Greven på Blomberg kom ofta åkande i kalesch ned till tåget och kusken Andersson var vid dessa tillfällen självklart iklädd livré och skyldrade med den svarta läderkläddda piskan när greve Hugo steg ur ekipaget. Till vardags körde Andersson -då med brunt läder på piskan- annars mjölkskjutsen ned till stationens godsmagasin där bryggan tjänade som uppställningsplats för mjölkkrukorna om tre eller fem liter. På kvällen gick man till bryggan med familjens tomma kruka, vederbörligen försedd med namnbricka och lapp med uppgift om eventuell avvikelse från standardleveransen. Och morgonen därpå var det bara att gå och hämta den färska mjölken, som väl hemma slogs upp i stort porslinskärl och sattes in i skafferiet för att efter ytterligare en natt blivit klar att skumma av från sitt nårga millimeter tjocka lager av grädde. Som användes till kaffet, till jordgubbarna eller som grund för sommarsäsongens filmjölk.

Uppe på Blombergs säteri fanns det fortfarande handmjölkerskor kvar även om maskinmjölkningen mer och mer började ta över. 'Agnes på Klippan' som i bland kom för att hjälpa till med vissa grovsysslor i mitt hem hörde till handmjölkerskorna på Blombergs medan hennes man var la´gårdskarl. Det var många kor att sköta om och utfordra. Och mjölk spelade en lika stor roll i hushållningen då som nu. Och det krävdes mycket handkraft för att få den från spene till bord.

Jag hoppas verkligen att Danielle Ribbring lyckats fånga röster även från gårdsplan till sin utställning och inte enbart från kök och vistusbodar. Men det lär jag inte få svar på förrän senare i sommar när jag tänker mig iväg till Börstorp. Det är öppet tisd-sönd kl 10-18 fram till mitten av augusti. Kafé finns också, liksom en konstutställning i slottets bottenvåning.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.