Torsdag 28 november 2013

Isarna lägger sig i landet – testa långfärdsskridskor i vinter

Skidåkning, fjällturer och snöskovandring. Listan över vinterns utbud av friluftsaktiviteter kan göras lång. Kanske är det detta år du testar något nytt? Gillar du friluftsupplevelser utöver det vanliga och delar dem gärna tillsammans med andra är långfärdsskridskoåkning något för dig. Få upplevelser slår en lyckad tur på långfärdsskridskor, endast du själv sätter gränser för vad du vill uppleva.

I Sverige har vi de perfekta förutsättningarna för skridskoåkning. Rätt klimat och allemansrätten gör att vi kan ta oss till valfri sjö för att njuta av en tur på isen. Dessutom finns plogade banor att använda runt om i landet. För en skridskotur kan vara allt från några varv på en plogad bana till flerdagarsturer i skärgården. Valet är ditt och möjligheterna många.

– Att åka långfärdsskridskor är bland det mest fantastiska som går att uppleva i friluftslivet. Det är en friluftssysselsättning som passar de flesta åldrar och som bjuder på motion, äventyr, njutning, natur, umgänge och avslappning på en och samma gång. Det är roligt att se att allt fler upptäcker tjusningen med lågfärdsskridskor, varje år åker tusentals svenskar skridskor med oss i Friluftsfrämjandet säger Jan Insulander, ledare och långfärdsskridskoexpert på Friluftsfrämjandet.

Långfärdsskridskor åker du bäst i grupp, där finns trygghet, säkerhet och gemenskap. Och upplevelsen förstärks när den delas med andra. Friluftsfrämjandet ordnar skridskoturer runt om i landet under hela vintern. Alla turer är ledarledda av personer med en gedigen utbildning, där issäkerhet och iskunskap är grunden. Ledaren hittar vägen, bedömer isen och ser till att alla trivs och får en fin friluftsupplevelse på turen.

På försäsongen ordnar Friluftsfrämjandet upptaktsträffar, kurser med teori och praktik och pröva-på aktiviteter. När isen är säker genomförs turer för både ovana och vana åkare. Friluftsfrämjandets skridskoturer är ofta indelade i grupper efter åkskicklighet, kondition och ambition. De som vill ta det lugnt åker i måttlig fart och tar många raster för att njuta av matsäck, utsikt och sällskap. Medelgrupperna åker lite snabbare och längre. De mest åklystna åker fort, långt och tar inga onödiga pausar.

Testa långfärdsskridskoåkning om du:

  • Gillar friluftsupplevelser utöver det vanliga
  • Vill uppleva äventyr tillsammans med vänner
  • Gillar gruppaktiviteter och vill dela friluftsupplevelser med andra likasinnade
  • Letar efter en skonsam form av motion/träning
  • Uppskattar naturens tystnad och fartens tjusning

Tips på vägen innan du ger dig ut:

Gå en kurs
Här får du lära dig det grundläggande om utrustning och får också kunskap om hur du ska läsa isen. Dessutom träffar du andra som är intresserade av att börja åka långfärdsskridskor som kan bli trevligt skridskosällskap framöver.

Var med från början
Häng med på turer redan i början på säsongen för att öva upp tekniken. Då är du redo för de långa härliga turerna i skärgården som ofta blir möjliga mot slutet av säsongen.

Investera i grejer
Skridskoåkning är ingen jättedyr sport men man har en hel del att vinna på att lägga lite pengar på bra grejer. Dyrast är inte alltid bäst. Prova, be om råd och ta lite tid på dig när du handlar.

Skaffa lite flås
Man behöver inte vara maratonlöpare för att ha kul på en skridskotur, men det blir bra mycket roligare om man har lite styrka i benen och flås att luta sig mot. Cykling är bra för att träna både ben och flås.

Packa lätt och smart
Termos med varm dryck
Lunchmat + fika
Säkerhetsutrustning (dubbar, ispik, kastlina, extraskridsko, reparationsprylar)
Första hjälpen
Vattentätt packade extrakläder

Läs mer om långfärdsskridskor och sök efter Friluftsfrämjandets skridskoaktiviteter över hela landet här

Pressmeddelande från: Friluftsfrämjandet