Läsarnas bilder

Denna sida i Hällekiskuriren kommer löpande att fyllas på med bilder från bygden kring berget. Det kommer det att bli bilder av varierande slag med endast det gemensamt de är tagna i Kinnekullebygden.

Sidan är till för er läsare om ni har någon bra bild som tagits i området.

Klicka här för att sända in din bild till Hällekiskuriren.

Vill du istället sända bilden från din mobil via MMS så är mitt mobilnummer: 070-208 43 52

Äldre "Bilder från bygden" hittar du här!

2013-06-30 - Foto: Joakim Olsson
Översta bilden från Utsikten de två andra från Kinnekulle Camping


2012-11-26 - Foto: Kurt Fors
Den gamla sockengränsen mellan Medelplana och Österplan är markerad med resta stenar enligt bild. Stenarna sattes upp år 1663 och firar alltså 350 år nästa år!! FANTASTISKT!
Då var Karl XI bara 8 år och Sverige styrdes av hans förmyndarregering.
Längs sockengränsen över Kinnekulle finns ca 20 sådana stenar av varierande skick. Stenen på fotot står strax ovanför sandstenskleven några hundra meter från Parocfabriken.


2012-08-16 - Foto: Christina Thörn
Ingen djurpark utan vardagsbild från Hällekis
2012-08-05 - Foto: Metha Torstensson Hallgren

Vid en simtur utmed en sandstensklev där Kinnekulle möter Vänern upptäckte jag en guldgrotta med lysmossa (Schistostega pennata). Den här märkliga mossan trivs i grottor och mörka sprickor. Lysmossans förgrodd (protonemat) har linsformiga små celler som reflekterar ljuset. Den är alltså inte självlysande men ser ut så eftersom den reflekterar ljuset så starkt. Inte konstigt att lysmossan genom tiderna gett upphov till sagor om trolldom, häxor och drakguld. Man trodde att guldskenet var ett tecken på att det fanns guld i berget.
Det gula fältet i grottan är över en meter brett och fortsätter djupt in i en spricka. Märkligt nog försvinner den lysande effekten när man tar i det. Blir bara vatten med brun sörja i. Det det är lite torrare skimrar mossgrodden i grönt. Förunderligt vackert och speciell upplevelse.
2012-03-25 - Foto: Dennis Österberg, Örebro

Fotad vid gärdet strax bortanför järnvägsövergången mellan Forshem - Gössäter
2011-12-20 - Foto: Barbro Liha, Töreboda

Som bördig från Husaby, kör jag så ofta jag hinner upp till mitt älskade Kinnekulle, Vid Västerplana rastplats träffade jag på den här präktiga huggormen, första efterlängtade huggisen i år, i slutet på Augusti.

Bildarkiv