Fredagen den 6 september 2013

Pilgrimsprojektet Göteborg via Ale kommun - Lödöse - Skara

En led från Lödöse till Göteborg (Nya Lödöse), en led från Lödöse till Skara och en led från Lödöse till Lilla Edet. Tillsammans drygt 20 mil.Projektet finansieras med bidrag från Leader Göta älv, Leader Göteborgs Insjörike och Västra Götalandsregionens kultursekretariat. En projektledare är anställd. Ideellt arbete är en förutsättning. Flera hembygds­föreningar bidrar med uppmärkning av leden.

På medeltiden var Lödöse en stor internationell handels- och sjöfartsstad med 2000-3000 invånare. Pilgrimer på väg till och från Santiago de Compostela och andra platser i Europa, Nidaros (Trondheim), Skara och Vadstena passerade Lödöse. Från Lödöse vandrade pilgrimer till Nidaros via Edsleskog i Dalsland eller via Skara, med båt över Vänern och vidare norrut. Lödöses medeltids­historia är överväldigande men okänd för många. Lödöse museum har en stor, folkbildande uppgift.

Leder i Sverige med koppling till huvudleden mellan Nidaros och Santiago de Compostela har rätt att kalla sig Sankt Olofsleder efter certifiering av Pilgrim i Sverige som samverkar med motsvarande organisation i Norge. Lederna från Lödöse har denna certifiering. Det medför automatiskt att de av EU klassificeras som European Cultural Routes.

Satsningen på detta projekt kan komma att få betydelse för turismen, vilket uppskattas av berörda kommuner. Hemsidan blir trespråkig för att attrahera folk nere på kontinenten. På hemsidan kommer det att finnas de kartor vandraren behöver, samt bilder och exempel på sevärdheter. Dessutom kommer historiska fördjupningar, cirka 70 sidor texter och bilder, att finnas på nätet för den som vill lära känna de olika platsernas historia.

Projektet erbjuder en vandringsled. Man räknar med i huvudsak tre olika vandringstyper, naturvandring, vandring pga. kulturhistoriskt intresse och så naturligtvis pilgrimsvandring.

Projektet samarbetar med projektet Säkra Ridvägar i Ale. På vissa avsnitt i Ale kommun har man en gemensam sträckning vilket bör leda till driftsmässiga fördelar.

Pressmeddelande från: Ale kommun