Torsdagen den 2 maj 2013

Kronprinsessan Victoria invigde sin födelsedagspresent

När Kronprinsessan Victoria fyllde 30-år 2007 fick hon Victoriahuset vid Läckö slott som symbolisk födelsedagspresent av Västra Götaland. Sommaren 2011 påbörjade Statens fastighetsverk uppförandet av naturum Vänerskärgården - Victoriahuset och idag var det äntligen dags för invigning.Redan en timme före Victoria och Daniel skulle anlända så hade det samlats mycket folk längs med uppfartsvägen till Läckö Slott och hela tiden strömmade det till allt fler och fler besökare som ville försöka få en glimt av Kronprinsesseparet. För många blev det en lång och kall väntan, solen sken visserligen från en blå himmel men det blåste en isande vind utanför slottets murar.Vid halv tolv anlände Victoria, Daniel och Estelle, dom kom med tåg till Skövde vid tiotiden. Lidköpings Stadsmusikkår spelade, skolbarn och andra viftade med svenska flaggor och det var en härlig stämning när Kronprinsesseparet vandrade upp mot slottet. Det blev rejäl trängsel i leden då alla ville ha en skymt av de kungliga och helst även en bild som minne av dagen. Victoria var på ett strålande humör och tog sig tid till att stanna och prata med åtskilliga personer.Inne på borggården blev det sen tal och andra aktiviteter innan det var dags för lunch. In till Borggården hade bara speciellt inbjudna tillträde så alla hade inte möjlighet att delta i den tillställningen.Vid ettiden promenerade Victoria och Daniel ner från slottet till Victoriahuset i sällskap av säkerhetsvakter, hovfolk, poliser med flera. Där trängdes nu en hel del folk bevittna invigningen och få en skymt av de kungliga.Efter en stund kom Victoria och Daniel ut på den balkong som finns på husets framsida, ett par handsmidda spikar tillverkade av mästersmeden Therese Johansson i Husaby överlämnades och Daniel fick äran att slå i den första.- Nu slår han säkert för hårt och för snett, sa Victoria, vilket väckte allmän munterhet bland åskådarna.
- Därmed är nu naturum Vänerskärgården - Victoriahuset invigt, sa Victoria och tog sen över hammaren. Med 14 snärtiga slag slog hon in den smidda spiken i väggen, Daniel behövde 19 slag.
- Det behövs nog knappast några hantverkare på Haga i framtiden, sa Läckö slotts VD Magnus Lönnroth, och Victoria svingade sin hammare och strålade i kapp med solen.Som minne av dagen överlämnades det första exemplaret av Läckökrukan - gjord av Lidköpings Porslinsfabrik, till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
- Det är fantastiskt roligt att få vara här, vilket hus det blev, sa Victoria, det tog ju lite tid, men det blev väldigt bra.Här kan du läsa mer om naturum Vänerskärgården - Victoriahuset