Onsdagen den 3 april 2013

Foto: Marie Ullnert - Creative Commons License

Patientsäker ambulansverksamhet trots personalbrist

Under våren har det ibland varit problem med att bemanna alla ambulanser på grund av personalbrist inom ambulansverksamheten. Ändå har tiden för hur snabbt ambulansen ska vara på plats i de mest akuta fallen kunnat hållas.

När Sahlgrenska Universitetssjukhuset övertog ambulansverksamheten i egen regi den 1 oktober 2012 rekryterades en stor del av medarbetarna från den tidigare arbetsgivaren Falck. Ambulanschef Anna-Karin Juwel Egeland ser detta första år som en starttid då de arbetssätt, värderingar och mål sjukhuset har ska sätta sig i hela medarbetargruppen.

– Vi håller på att bygger upp en helt ny enhet och det tar tid, konstaterar hon.

Ambulansorganisationen har knappt 170 medarbetare. Bland dessa har en del sedan i höstas valt att avsluta sin anställning. Omsättningen av personal är dock inte onormalt stor, enligt Anna-Karin Juwel Egeland. .

– Det är en ung grupp av medarbetare där det händer mycket. En del har läst vidare till anestesisjuksköterskor och har sökt jobb på sjukhuset. Andra slutar på grund av förändringar i livet, som till exempel studier eller familjebildning.

Att många är nyanställda innebär också att de endast har en månads uppsägningstid vilket gör det svårt att hinna nyrekrytera i samma takt.

– Vi jobbar målmedvetet med rekrytering enligt en fastställd plan.. Vi har haft annonser ute som har givit bra gensvar så vi räknar med att väsentligt förbättra situationen under våren, säger Anna-Karin Juwel Egeland.

Totalt har ambulansverksamheten 20 bilar i drift.13 av dessa körs dygnet runt och sju bilar körs dagtid eller del av dygn. När exempelvis sjukdom och vård av barn tillstöter ska timanställda fylla upp i schemat men dessa räcker inte alltid till i antal vilket gör att ambulanser ibland måste ställas några timmar upp till ett pass. Ambulansjour i beredskap meddelar då SOS Alarm.

– Det är vi själva inom ambulansverksamheten som förfogar över resurserna, alltså antalet ambulanser och medarbetare. Vi kan i kritiska lägen beordra personal att gå in och jobba men det innebär ett ingrepp i arbetsmiljön som man ska använda med stor försiktighet, säger Anna-Karin Juwel Egeland.

Trots personalbristen har man kunnat hålla målet för hur snabbt ambulansen ska vara på plats vid de mest akuta körningarna, visar de ständiga mätningar som görs.

– Tiderna har inte förlängts och det är vår måttstock så att inte patientsäkerheten äventyras.

Områdeschef Per Karlsson är medveten om de svårigheter att rekrytera ambulanspersonal, som råder i hela Västra Götalandsregionen.

- Ledningen för ambulansverksamheten arbetar mycket seriöst med rekryteringen och jag har fullt förtroende för att de hanterar situationen klokt och patientsäkert, säger han.

Pressmeddelande från: Sahlgrenska Universitetssjukhuset