Lördagen den 9 mars 2013

Kinnekulle Hembygdsföreningen årsmöte

I lördags genomförde Kinnekulle hembygdsföreningen sin årsstämma, till denna kom ett 40 tal medlemmar. En återblick av det gångna året redovisades. Efter 17 år lämnar kassören Marianne Kling sitt uppdrag, ny styrelseledamot blir Birgitta Gärdefors. Marianne kommer dock att finnas med i styrelsen framöver. Medlemsantalet har nu passerat 300 och ökar ständigt.

Bland övriga frågorna på dagordningen blev det en engagerande diskussion i frågan om var går gränsen för att räkna sig som kinnekullebo? Någon tyckte att Forshemsborna skulle tillhöra Kinnekulle, det fanns även de som visste att Forshemsborna inte ville tillhöra Kinnekulle. Att sandstenslagret satte gränsen var Kinnekulleborna bor. De geografiska och de kulturella gränsdragningarna skiljer sig åt, varje människas upplevelse och tillhörighet avgörs av varje enskild individ. Frågan om var gränserna går för att vara kinnekullebo löstes inte på årsmötet och förmodligen kommer det nog aldrig att lösas, kommer nog att få stanna vid en personlig uppfattning.

Till årsstämman var Tore Hartung från Mariestad inbjuden. Tore är född och uppvuxen i Lidköping, sitt stora intresse för lokal bygdehistoria delar han bland annat med sig genom föreläsningar. Dagens tema var "Berömdheter som bebott eller besökt Kinnekulle". Tore tipsade om litteratur från bygden bl.a. Västgötska och Bohusländska resa år 1742 av Pehr Kalm.

Tore berättade om många kända personer som besökt Kinnekulle. Evert Taube besökte Stadshotellet i Lidköping år 1947. I brev till sin bokförläggare skrev Taube att kvinnorna i Lidköping hade små vänliga händer, fina fingertoppar och att de verkade vara kärlekstörstande. Taube skrev också att han blivit bjuden till Råbäck av baron Klingspor. Baronen vill bjuda hem skalden och att han tackat ja, en privatchaufför skulle hämta honom i Lidköping. Under några dagar skulle han ha stannat på Råbäck och ätit halstrat dilamm, druckit fina Bordeauxviner och ridit på en eldig arabhäst. Några vittnen till detta besök finns inte, det troliga är att Taube ville imponera på bokförläggare för att få ett större förskott då hans ekonomi ofta var ansträngd.

40 år senare visar det sig att Taube verkligen besökte Kinnekulle, det var dock inte Råbäck utan på Hellekis Säteri hos baron Carl Gustaf Klingspor. Sanningen var den att Taube bjöd in sig själv och att han fick ta sig med rälsbuss tur och retur mellan Lidköping och Hellekis. Taube bjöds på pyttipanna och ett par supar, han hade bråttom tillbaka till Stads i Lidköping där det var dans, han ville inte missa att uppvakta de kärlekstörstande Lidköpingskvinnorna.

Som vanligt årsmötet avslutades med lotteridragning och kaffeservering. Nästa år firar föreningen 70-år och överraskningar kommer utlovade av ordförande. Nu väntar föreningen på våren så att de planerade aktiviteterna som bl.a. bygdevandring den 21 maj.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin