Torsdgen den 20 december 2012

Tänk noga innan du köper ett djur i julklapp

Många barn har skrivit en hund, en katt eller ett annat djur överst på sin önskelista. Ett djur kan ge mycket glädje, men det är viktigt att det ska få ett bra liv och att inköpet är noga genomtänkt. Därför ska djur inte vara ett impulsinköp som julklapp.

Innan du köper ett djur är det viktigt att noga tänka igenom om du har möjlighet att ta hand om det på ett bra sätt under en lång tid framöver. Har du de kunskaper som behövs och har du den tid som krävs varje dag? Ett marsvin eller en kanin är ingen leksak och även om du köper ett djur till ditt barn så är det du som vuxen som måste ta ansvar för djurets välfärd.

Många som har allergi i familjen väljer att skaffa en orm, sköldpadda, leguan eller annan reptil. Att hålla djur av denna typ av djur kräver kunskap och utrymme. Det är många reptiler som far illa för att de får felaktig föda och förvaras i en felaktig miljö och ofta på för små ytor.

Fall inte för ett spännande yttre

Det är också viktigt att det djur som du väljer passar dig och din livssituation. Läs noga på om olika arter och deras egenskaper, så att du inte faller för ett spännande yttre och sedan inte orkar eller kan sköta djuret bra. Det skiljer också mycket mellan olika raser, bland annat annat kan det finnas rasspecifika sjukdomsproblem och artspecifika omvårdnadskrav. Var noga med att endast köpa av seriösa zoohandlare eller uppfödare.

Sköt ditt djur och få stor glädje

Den stora kostnaden med att äga ett djur är inte inköpet, utan löpande kostnader under djurets liv såsom veterinärkostnader och bra foder. Därför är det viktigt att den som ska ha djuret är involverad i planeringen inför köpet. Med goda förberedelser har ditt djurägande bättre förutsättningar att bli till stor glädje och ge bra livskvalitet åt både dig och ditt sällskapsdjur.

Pressmeddelande från: Jordbruksverket