Fredagen den 14 december 2012

Glitter och hyacinter kan göra katten sjuk

Julblommor, levande ljus, pynt i granen och paketsnören hör julen till. Som kattägare ska du tänka lite extra på vad det kan innebära för en nyfiken fyrfota familjemedlem. Många julväxter är till exempel giftiga. Julklapparnas paketsnören lockar till lek men kan orsaka svåra skador om katten tuggar i sig dem.

För katten är julen med glitter, gran, prassligt papper och krusiga snören en dröm. Risken att katten tuggar i sig olämpliga saker som fastnar i svalget eller magen är stor. Paketsnören kan ge allvarliga skador på mage och tarmar.

- Jag slutar aldrig förvånas över vilken mångfald av saker som opereras ur kattmagar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring. Förutom paketsnören nämner hon garntrådar, påsklämmor, små kattleksaker och mindre nötter som exempel.

Flera av julens populära julblommor, som julstjärna, amaryllis, hyacinter, tazetter innehåller ämnen som är inte är bra för katten. Vissa, som till exempel flera liljesorter, kan ge katter så allvarliga förgiftningar att de dör.

- Många tror att katten vet vad de ska undvika, men så är det inte. Det kan räcka med att en växt luktar gott eller ser spännande ut för att katten ska smaka på den, berättar Lotta.

Katten klättrar gärna i julgranen. Tänk på att säkra granen så att den inte kan välta och använd inte dekorationer i glas som går sönder om de ramlar ner på golvet. Glittret i granen är lika farligt som paketsnören om katten tuggar i sig det och julgransbelysningens sladdar är också frestande att tugga på.

Levande ljus är riskfyllt. En svängande svans eller nyfiken nos kan resultera i allt från svedda morrhår till svårare brännskador på katten. Ett omkullvält ljus kan förstås också orsaka brand.

Katter slickar gärna i sig glykol eftersom det smakar sött så se upp med spill eller läckande bilar. Glykol är mycket giftigt och kan leda till njursvikt som är livshotande. Vid misstanke om glykolförgiftning måste katten genast få vård.

En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskilt utrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och där den kan äta och dricka.

Under julen kan det vara svårare att hitta en öppen klinik.

- Ett kvalificerat råd per telefon kan hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas, säger Lotta och tipsar om Agrias Telefonveterinär som håller öppet när många kliniker har stängt.

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring