Tisdagen den 11 december 2012

Elisabeth Ohlson Wallins Jerusalem till Västergötlands museum i Skara

Den 3 februari 2013 invigs Elisabeth Ohlson Wallins utställning Jerusalem på Västergötlands museum i Skara. En utställning som vill bidra till ett samtal om religionens ansvar inför demokrati och mänskliga rättigheter.

- Överallt kränks människor på grund av vilka de är. På nätet kan du se dödande, torterande och fängslade kvinnor, homosexuella, bisexuella och transpersoner. Det är avskyvärda övergrepp. Våldet utövas oftast i religionens namn, eller kanske ska jag säga med hjälp av religionens makt. Maktens män hotar med Guds ord och lagar, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Utställningen är fotograferad i Jerusalem – staden där kristna, muslimer och judar möts – skildrar hur palestinier och israeler inom HBTQ-världen hjälper varandra. Elisabeth Ohlson Wallin skildrar den kärlek som finns där, mitt i allt hat. Utställningen vill bidra till ett samtal om religionens ansvar inför demokrati och mänskliga rättigheter.

Elisabeth Ohlson Wallin är född 1961 och började arbeta som fotograf 1980. Hennes genombrott var fotoutställningen Ecce Homo 1998, som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning. Ecce Homo turnerade i Sverige och i Europa under två år.

I sitt konstnärsskap arbetar hon oftast med en dokumentär tradition i botten och adderar fiktion till bilden genom att minutiöst regissera och arrangera modellerna så att hennes budskap ska gå fram. En av hennes stora inspirationskällor finns i Barockens bibliska målningar.

Pressmeddelande från: Västarvet