Måndagen den 10 december 2012

photo credit: Seemann - morgueFile license

Årets största högtider är husdjurens skräck

För våra husdjur är jul och nyår långt från mysiga högtider. Många hundar och även katter blir oroliga av alla förändringar i hemmet och de höga ljuden från fyrverkerier och smällare. Dessutom innebär granen, presentsnörena och julmaten risker för våra fyrbenta vänner. Med kunskap och enkla åtgärder kan även husdjuren få en fridfull jul och ett gott nytt år. Lugnande medel ska endast användas i undantagsfall.

Inför jul- och nyårshelgen sker många förändringar i våra hem. Vi ställer fram prydnader som liknar leksaker, tänder ljus, köper hem giftiga blommor och låter chokladaskar stå framme. Vi möblerar om, tar in träd inomhus och får besök av många glada, bullrande gäster. Dessutom skjuter vi nyårsraketer. Allt detta kan skrämma husdjuren.

I Sverige finns drygt 700 000 hundar och 1,2 miljoner katter, enligt SCB. Hundar visar sin rädsla och oro tydligt, men katters tecken är inte lika tydliga. De reagerar ofta genom att kissa på fel ställen eller genom att börja bråka med andra katter. Och liksom hundar drar de sig gärna undan.

– Lämna inte katter eller hundar ensamma när det smäller. Jag rekommenderar att man i första hand provar andra åtgärder innan man ger sitt husdjur lugnande läkemedel, till exempel syntetiska feromoner för att öka trygghetskänslan, säger Eva Johansson, veterinär på Djursjukhuset Albano i Stockholm.

Feromonterapi är ett naturligt sätt att komma till rätta med stressorsakade beteende-problem hos djur. Syntetiska feromoner är naturliga luktfria doftämnen som verkar lugnande. De finns som spray, halsband och doftavgivare för väggens eluttag.

Ägarens beteende är viktigt

På nyårsafton – dra för gardinerna och låt gärna teven eller musik maskera ljuden från smällare och fyrverkerier. Om ditt husdjur blir rädd och gömmer sig, låt hunden eller katten vara ifred tills den kommer fram självmant. Du ska inte heller försöka trösta ditt husdjur eftersom hundar och katter lätt fångar upp sin ägares oro.

– Pjosk kan förvärra problemet genom att förstärka oron om djuret upplever att det blir belönat för ett beteende, som är negativt. Ignorera katten eller hunden om den visar rädsla och bestraffa den inte, för då bekräftar du att det fanns något att vara rädd för. Hundar distraheras bäst genom att man leker med dem, säger Eva Johansson.

Så djursäkrar du hemmet inför julen

 • Tänk på att dofterna från julmaten som står framme kan locka. Choklad, knäck och julskinka är direkt olämplig föda för katter och hundar.
 • Vissa växter, som liljeväxter och julros, är mycket giftiga, och kan orsaka njursvikt om katten eller hunden äter av dem. Giftiga är också amaryllis, hyacint och mistel. Julstjärnan har en irriterande växtsaft. Se till att olämpliga växter är utom räckhåll. Om ett husdjur har ätit något giftigt bör du snarast kontakta veterinär.
 • Förankra julgranen så att den inte kan välta. Ömtåliga julgransprydnader och glitter bör hängas en bit upp i granen.
 • Lek med presentsnören ska undvikas då de kan fastna och orsaka skador i djurens mag- och tarmkanal. Plast som omger leksaker kan också utgöra fara – även en mycket liten bit plastpåse kan orsaka andningsstopp.

Tips för katt- och hundägare

 • Katter gillar höjder och går gärna på möbler och köksbänkar där de riskerar att dra svansen i levande ljus. Brännskador behandlas genast med kallt vatten. Uppsök veterinären akut.
 • En del katter vill gnaga på elektriska ljus. Om din katt visar intresse för det, ta bort elljusstakarna.
 • Vid nyår när det smäller ute – håll katten inomhus och stäng eventuell kattlucka.
 • Rädda och förvirrade katter kan lätt gå vilse. Katten ska vara märkt så att den kan identifieras.
 • Ha kattlådan på plats och fyll på med ny sand.
 • Prova syntetiska feromoner som har bevisad effekt på katter vid storhelger, urin- och klösmarkering samt kattosämja i flerkattshushåll. Feliway ersätter kattens naturliga ansiktsferomoner. Preparatet finns som spray och doftavgivare. Säljs hos veterinärer, apotek och i zoobutiker. Köpställen finns på www.feliway.se
 • Hundar kan gradvis vänjas vid höga ljud, använd därför en speciell ljud-cd för hundar.
 • Lämna inte din hund ensam. En välbekant och rymningsfri miljö med leksaker ökar tryggheten.
 • Låt en rädd hund vara tillsammans med en orädd hund som den känner väl.
 • Spela musik med påtaglig takt – volymen behöver inte vara hög.
Testa syntetiska feromoner som ger en ökad trygghetskänsla hos båda valpen och den vuxna hunden. Adaptil för hundar finns som halsband, spray eller doftavgivare. Produkten innehåller den syntetiska motsvarigheten till ”Dog Appeasing Pheromone” (DAP), det feromon som tiken utsöndrar från juverområdet under digivningen. Säljs hos veterinärer, apotek och i zoobutiker. Köpställen finns på www.adaptil.se

Pressmeddelande från: CEVA Animal Health