Tisdagen den 14 augusti 2012

Bilkörningen minskar i Götene

Bilisterna i Götene minskade sin bilkörning med 3,2 procent under förra året. Det innebär att Götene hamnar på plats 104 bland landets 290 kommuner. Bara i sju kommuner ökade bilkörningen. Det visar siffror från Trafikanalys, som sammanställts av Statoil.

Under 2011 rullade bilarna i Götene i genomsnitt 48 mil mindre än året innan. Samtidigt ökade antalet bilar och totalt sett minskade bilkörningen med 3,2 procent. Det innebär att kommunen hamnar på plats 104 bland landets alla kommuner i en ranking baserad på förändring jämfört med föregående år. Bara i sju kommuner ökade bilkörningen: Lund, Arjeplog, Sorsele, Älvkarleby, Ragunda, Ljusnarsberg och Nacka.

- Den sparade litern är den viktigaste insatsen för att minska trafikens klimatpåverkan. Det kommer inte att räcka med snålare bilar, vi måste också undvika onödig bilkörning, säger Anders Huss, Kommunikationsdirektör på Svenska Statoil.

Förutom att köra mindre kan man som bilist dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent genom sparsam körning - utan att restiden blir längre. För bilisterna i Götene innebär det i genomsnitt en besparing på omkring 1360 kronor och 263 kilo koldioxid. Svenska folket kan tillsammans spara över fyra miljarder kronor och 770 000 ton koldioxid.

- Att köra sparsamt är ett enkelt sätt att minska sina koldioxidutsläpp. Besparingen är i samma storleksordning som att byta till mer energieffektiva vitvaror i köket och tvättstugan, säger Anders Huss, Kommunikationsdirektör på Svenska Statoil.

Körtips för sparsam körning:

  1. Håll koll framåt och planera din körning
  2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt
  3. Håll rätt tryck i däcken
  4. Släpp gasen och motorbromsa
  5. Kör med jämt gaspådrag

Pressmeddelande från: Statoil