Lördagen den 11 augusti 2012

Välbesökt hemvändardag i Årnäs

Årets hemvändardag i Årnäs bjöd på strålande sommarväder och fullt av folk nere vid hamnen, där även Vänergaleasen Mina hade lagt till vid kaj.

Under dagen var det bl.a. visning av det intressanta Bruksmuseet med utgrävningsfynd från Aranäsborgen och mycket från glasbrukstiden. Det bjöds även på filmvisning, utställning av gamla fotografier och bruksföremål från glasbruket samt försäljning av böcker och häften om Årnäs.Kaffe med fika och korv med bröd hade en rykande åtgång i det salustånd som var uppsatt nere vid hamnen, många lät sig väl smaka i solgasset.Dagens höjdpunkt var kanske den teaterpjäs som spelades upp på Minas däck, den hette "Mina - Äventyr på Vänern" och handlade om Johannes från Brommö och han äventyr. Skådespelarna var ett gäng ungdomar från De la Gardie-gymnasiet i Lidköping.Pjäsen är specialskriven och ett unikt projekt som föreningen Minas vänner genomför i samarbetar med Esplanadteatern, Vänermuseet och Goodoa.

Efter föreställningen var publiken välkommen ombord på Mina för guidade turer och visningar, där fanns även en mobil utställning som handlar om Vänern och sjöfarten.Det blev några timmars trevlig samvaro för både nuvarande Årnäsbor, utflyttade och övriga som kommit hit för att vara med på hemvändardagen denna soliga och fina sommardag i Årnäs hamn.