Torsdagen den 9 augusti 2012

12-årig uppfinnare från Kina till Lidköpings Idé- och Uppfinnareförening

Wu Bo Han, ung kinesisk uppfinnare, 12 år gammal, är på besök i Sverige i samband med att han ska bli medlem i Lidköpings Idé- och Uppfinnareförening och därmed i Sveriges Uppfinnareförening som är världens äldsta förening för uppfinnare.

(Svenska Uppfinnareföreningen grundades 1886 i Stockholm av ballongfararen och patentingenjören Samuel August Andrée tillsammans med bl a Gustaf de Laval, pappa till ångturbinen, separatorn, svävarfartyg mm.)

Wu Bo Han, även kallad Kevin av sina engelsktalande vänner, är tolv år och kommer från kuststaden Xiamen som ligger på samma breddgrad som Taiwan, nordöst från Hongkong. Detta är hans första resa utanför Kinas gränser.

I RÅDHUSET, LIDKÖPING, torsdag den 9 augusti kl 15, hälsar vi Kevin välkommen till Lidköpings uppfinnareförening, Lidé. Närvarande blir Wu Bo Han (Kevin) med sin mor och ytterligare två kineser, Mats Gustafsson, uppfinnare, Henrik Karlsson, styrelseledamot och Katarina Hamilton, ordförande i Lidé, Lidköpings uppfinnareförening samt Kjell Hedvall, kommunalråd i Lidköpings Kommun.

Initiativet kommer från uppfinnaren Mats Gustafsson som bor i Kina under vinterhalvåret sedan många år. Mats har lång erfarenhet av att utveckla idéer och produktioner i både Sverige och Kina och tror att det finns mycket att vinna på en ökad kontakt mellan länderna på personlig nivå. Mats föreslog i våras att Kevin, som han känt sedan flera år tillbaka som en intressant, inspirerande och enastående tekniskt begåvad pojke skulle erbjudas att bli medlem i vår förening.

Kevins familj tog beskedet oerhört positivt och bestämde sig direkt för att resa till Sverige och lära sig mer om Sverige och uppfinnarkulturen här. De är nu här under två veckor och kommer att, guidade av Mats Gustafsson, gästa olika platser och verksamheter i Sverige.

Som tio-åring deltog Kevin i en uppfinnartävling i Kina för skolungdomar upp till arton år och vann silvermedalj. För journalisterna berättade han att särskilt hans svenske uppfinnarvän (Mats Gustafsson) varit en stor inspirationskälla för honom.

Rubiks kub för blinda

När Kevin var tio år och var ute i parken nära hemmet såg han en blind person som satt på en bänk. Kevin tyckte att den blinde såg ut att ha väldigt tråkigt och att han nog saknade både något roligt och något intressant att hålla på med.
Någon tid senare var han i en hiss som hade knappar med blindskrift på och fick då sin idé, att tillverka rubiks-kuber med blindskrift på. Rubiks kub stimulerar ju hjärnan och är lätt att ta med sig och går att hålla på med varsomhelst.

Tillverkar själv prototyp

Kevin köpte tio kuber och tog med dem hem. Med vanliga handverktyg gjorde han hål, olika antal på varje sida med samma placering som prickarna på en tärning. Första varianten fick utstående små pluppar, en vidareutvecklad variant försedde han med små gropar fyllda med självlysande färg så att, förutom att kuben skulle passa för blinda, seende skulle kunna hålla på med kuben i mörker. Allt utfört med häpnadsväckande precision.

En av Kevins specialtalanger är att han snabbt viker pappersark till nästan vilken form som helst, även komplicerade och sammansatta former.

Kevin har intervjuats flera gånger i Kina och är omskriven i press men föräldrarna har avböjt alla förfrågningar från kinesisk TV, de får vänta tills pojken är lite större.

Kevin kommer nu ha med och visa upp sina uppfinningar.

Mats Gustafsson är väldigt stolt och glad över att Kevin och hans familj kommer hit och hoppas att detta är första steget till ett långsiktigt, roligt och fruktbart utbyte mellan möjligheter och kapaciteter på person-nivå mellan de båda länderna.

Lidköpings Idé- och Uppfinnareförening är en förening för uppfinnare med patent / mönsterskydd i hela Skaraborg.

Pressmeddelande från: Lidköpings Uppfinnareförening