Onsdagen den 1 augusti 2012

TV-licensen har gjort sitt

Radiotjänst i Kiruna som sköter dagens TV-avgift har haft många minnesvärda kampanjer för att påminna om att den som har TV ska betala TV-licens. Kostnaderna för att kontrollera att tv-avgiften betalas är ca 160 miljoner kronor om året. Resurser som kan användas på ett bättre sätt. I höstas presenterade moderaterna en riksdagsmotion om att avskaffa TV-licensen. Nu kan detta förslag vara på väg att bli verklighet. Public service kommer istället att betalas via skattesedeln.

TV-licensen infördes 1956, i början på 70-talet infördes ett s.k. färgtillägg för dem som hade tillgång till en färg-tv. Den statliga televisionen var under den tiden, den enda leverantören av rörliga bilder till hushållen. Det statliga tv-monopolet är sedan 20 år avskaffat, men Sveriges Television finansieras fortfarande med en allmän avgift. Med tillgången till hundratals tv-kanaler från världens alla hörn, är systemet med finansiering av Sveriges Television och Sverige Radio via ett licenssystem onekligen i strid med tidsandan och medievärld vi lever i idag. Idag är utbudet inte längre bundet till en viss typ av mediekanal.

Den digitala utvecklingen har förändrat människors medievanor de senaste åren. Människor använder idag mobiltelefonen även till att ta del av tv, radio och internet. Idag är det lika självklart att se sin favoritkanal på sin dator eller Ipad som på just Tv.

Förslaget om att finansiera public service via skattesedeln hoppas vi kommer att läggas i höst. Detta är något vi välkomnar. Vi hoppas att en förändring kan komma redan till januari 2014.

Margareta B Kjellin (M)
riksdagsledamot Gävleborg

Cecilia Widegren (M)
riksdagsledamot Skaraborg