Onsdagen den 25 april 2012

Ny upptäckt: primitivt skriftspråk som förklarar hällristningar

En ny upptäckt visar att hällristningarna inte bara består av bilder utan också av ett primitivt skriftspråk som förklarar bilderna. Upptäckten gör att man nu kan förstå att hällristaren helt enkelt berättar om sin egen tid, om hur man falkenerade, om bordellerna, om mord och mycket annat.

På en hällristning finns en ålderscirkel, bronsålderns motsvarighet till ålderstrappan. I den kan man se vad människorna gjorde under olika skeden i livet. De yngsta jagade, de något äldre byggde och de äldsta tillverkade och dansade. En annan upptäckt är att man hade en graviditetskalender. På den kunde man se hur tiden för förlossning närmade sig. De nya kunskaperna ändrar för alltid synen på hällristaren själv, hans verk och hans värld.

”Hällristaren högg, men varför vet man inte. På något sätt måste han ha gjort det för sin egen skull. Han kan ha haft en konstnärlig ambition eller en önskan att berätta för andra. Han kan ha gjort det för att få en belöning eller för att undgå bestraffning nu eller i framtiden, från en gud eller från samhället. Han kan ha huggit ensam eller tillsammans med någon. Han kan ha varit en hon.
Vem än hällristaren har varit och vilka syften han än haft, har han berättat om sin egen tid både med ord och bild. Det sker på ett sätt som inte känns igen från andra språk. Det verkar vara ett helt eget språk.”
Ur ”Hällristarens språk”

Hällristarens språk
Text: Lars Erik Nilsson
Form: Elisabeth Vogelia Nyholm
Omfång: 192 sidor, format: 240 x 290 mm
Inbunden
Utgivning: 8 maj, 2012
Isbn: 978-91-7843-374-2


Pressmeddelande från: Arena, Bokförlag