Onsdagen den 25 april 2012

Stor risk för huggormsbett för hundar och katter

Nu när vårvärmen tar fart lockar den även fram huggormarna. Ett bett kan få allvarliga konsekvenser för framför allt våra hundar och även om det är ovanligt att hunden dör så behöver den tas till veterinär så snart som möjligt. Katter klarar sig generellt bättre men kan också behöva veterinärvård. 2011 var ett riktigt huggormsår i Agrias skadestatistik - antalet hundar som fick ersättning för vård i samband med huggormsbett var större än någonsin. Redan i mars kom de första fallen av ormbitna hundar in till Agria.

Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga. I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen vid bettet men det kan också bli så allvarligt att hunden inte överlever. En ormbiten hund ska alltid hållas så stilla som möjligt och tas till veterinär.

I Agrias skadestatistik är det i snitt sex hundar årligen som har dött till följd av ormbett under de senaste tio åren. Katter som blir ormbitna klarar sig generellt bättre.

– De allra flesta hundar och katter blir friska igen efter behandling. De hundar som blir riktigt dåliga av huggormens gift kan numera även få ett serum, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Farligast att bli biten i tassen

Ormen biter oftast i nosen och i tassarna. De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att luftvägarna ska svullna igen men så är det inte. Det är tvärtom de hundar som får bettet i tassen som riskerar att få allvarligast symtom. När hunden går på benet där den har fått ormbettet bidrar musklernas sammandragningar, tillsammans med blod- och lymfcirkulationen, till spridningen av ormens gift. Därför ska du helst bära hunden efter ett ormbett, och ta den till veterinär så snart som möjligt. Mängden insprutat gift har stor betydelse för hur dålig hunden blir. En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet och den mängd gift som ormen doserar tycks variera vid olika tillfällen. Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter och enzymer. De påverkar bland annat blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Vissa enzymer bryter ner vävnaderna.

Symtom på att hunden blivit ormbiten

Först märks ormbettet inte så mycket, men efter ett tag kan hunden bli trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

Om din hund blir ormbiten - gör så här:

  • Håll hunden i stillhet, bär hunden om det är möjligt när den ska förflyttas
  • Uppsök veterinär snarast
  • Om du har kortison tillgängligt sedan tidigare bör du rådgöra med veterinär innan du eventuellt ger av preparatet.
Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar i snitt 5 300 kronor. För katterna är genomsnittspriset något lägre, runt 3 800 kronor. För djur som måste ha intensivvårdsbehandling stannar prislappen sällan under 10 000 kronor.

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring