Fredagen den 20 april 2012

Så skyddar du hunden och katten mot fästingar

Fästingar är en sjukdomsrisk för både människor och djur. För hundar och katter finns många preparat på marknaden som säger sig hjälpa mot de blodsugande spindeldjuren. Det mest effektiva är att gå igenom hunden och kattens päls dagligen och ta bort fästingarna - i kombination med ett veterinärmedicinskt fästingpreparat.

Många djurägare undrar vilket fästingmedel som de ska använda till sin hund och katt.

- Det vi kan rekommendera är de spot-on preparat och halsband som säljs via apoteken, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria. De är de enda som har vetenskapligt dokumenterad effekt mot fästingar. De fungerar så att fästingarna både blir mindre benägna att suga sig fast, och gör de det så dör de.

- Det finns även en mängd olika naturmedel. Det är ofarligt att pröva dem, men effekterna varierar, fortsätter Lena.

Använd inte preparat avsedda för hundar till katten

Observera att det finns speciella fästingpreparat för katter - fästingpreparat för hundar ska inte användas då de är giftiga för katten.

Symptom på fästingburen sjukdom

Symptomen är feber, slöhet, allmän smärta och stelhet och ibland hälta som kommer och går. Hundar drabbas framför allt av borrelios och så kallad anaplasmos. Hundar kan även smittas av TBE även om det är mycket ovanligt.

Smittade katter får liknande symptom som hundarna, men det är ytterst ovanligt att katter drabbas. Det är framför allt för att hindra spridning av f&au
ml;stingar till människan som det finns anledning att använda preparat på katten och att dagligen plocka bort och oskadliggöra de fästingar som sugit sig fast.

Avlägsna fästingen så här:

Använd en fästingplockare eller pincett och dra fästingen rakt ut – utan att vrida eller snurra på fästingen. Att använda smör eller olja med mera på fästingen är inte effektivt.Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring