Torsdag den 19 april 2012

Dåliga däckkunskaper en trafikfara

Svenskarna är allmänt dåliga på däck. Fyra av tio bilister känner inte till det lagliga mönsterdjupet för sommardäck, bara var tionde bilägare kollar lufttrycket enligt rekommendationen och endast var tredje bilist vet att bästa däcken alltid ska monteras bak. Det visar en undersökning som Michelin låtit genomföra om svenskarnas däckkunskaper.

Svenskarnas kunskap om däckens betydelse för fordonets köregenskaper är över lag dåliga. Det gäller allt från lufttryckets betydelse till kunskap om var de minst slitna däcken bör sitta och om vilket mönsterdjup som är tillåtet. Bara 32 procent känner till att rekommendationen är att de bästa däcken (de med bäst mönsterdjup) alltid ska sitta bak – oavsett om bilen är framhjulsdriven, bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven.

– Har man de sämsta däcken fram känner ofta föraren när greppet börjar släppa och kan då sänka hastigheten och parera riskmomentet. Har man monterat de bästa däcken fram kommer varningen senare och väggreppet för bakvagnen kan redan vara förlorat. Det är extremt svårt att häva den sladden som då uppstår vid en högre hastighet, säger Carl Stenson.

Enligt undersökningen vet bara fyra av tio att minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 mm. För vinterdäck är det minsta lagliga mönsterdjupet 3 mm.

Alltför få bilägare kontrollerar lufttrycket i däcken så ofta som de borde. Bara var tionde av de tillfrågade svarar att de kontrollerar lufttrycket så ofta som däckbranschen och Michelin rekommenderar, nämligen minst en gång i månaden.

De allra flesta (87 procent) kollar lufttrycket i samband med däckbyte eller förlitar sig på att verkstaden gör det. Så många som 13 procent svarar att de inte gör det varje år. Med reservdäcket är det ännu sämre ställt. Bara 14 procent kontrollerar alltid lufttrycket i reservdäcket vid samma tidpunkt.

– Lufttrycket har stor betydelse för bilens broms- och styregenskaper och lågt lufttryck är den vanligaste orsaken till punktering. Att kolla lufttrycket varje månad är gratis, det bidrar till trafiksäkerheten och bidrar till att däcken rullar lätt och länge vilket är bra både för ekonomin och för miljön, säger Carl Stenson informationschef på Michelin.


Pressmeddelande från: Michelin Nordic AB