Hjälmsäter

Mangårdsbyggnaden är av gammalt datum, men ombyggd på 1830-talet. Källarvåningen inrymmer fortfarande de ursprungliga valven från 1400-talet. De två flyglarna är byggda på 1700-talet. Ett gammalt magasin sen 1400-talet finns på tomten, det har även under årens lopp fungerat som samlingssal och som kyrksal. Hjälmsäter är känt i skrift sen 1350, då ägaren var Torkel Erengiselsson, på 1350-talets senare del ägdes det av Gunhild Torkelsdotter. 1382-1412 arrenderades det av drottning Margareta. år 1478 tillföll det vid ett arvskifte väpnaren Torkel Braun.

Gården tillhörde sedan Knut Knutsson Roos, H har sedan haft många ägare och även många i den Rooserska släkten, den siste var Carl Georg Roos som avled på egendomen 1760. Släkten Soop har innehaft gården under många år men var till slut tvungen att sälja den på grund av att den förr så stormrika släkten var på väg utför. Den inköptes då av Magnus Roos år 1725, som förmodligen ville ha den gamla fädernes gården i sin ägo. Sedan början av 1800-talet har Hjälmsäter tillhört släkten Hamilton.


Gamla magasinet

Hjälmsäters historia är nära förknippad med Blombergs då bägge godsen ofta haft samma ägare. Som på så många andra gårdar finns även här dyrbara konstföremål och släktklenoder. Den dyaraste är kanske här ett renässansskåp i mahogny, som troligen är ett krigsbyte från 30-åriga kriget. Det lär innehålla den så kallade Ekbladska servisen, som förr tillhörde Claes Julius Ekblad på Stola. Servisen består av en mängd porslins pjäser dekorerade i svart och guld med gröna ekblad.

I en av flygelbyggnaderna finns det en vävkammare och i det gamla magasinet kan man hyra in sig och baka tunnbröd, årliga höstmässor hålls även här och de brukar samla en hel del av konsthantverkare och besökare.