Gum

Gården ligger på sandstenskleven på Kinnekulles syd sida, som här kallas Järneklev. Numer finns här bara en bondgård med tillhörande hus. Men en gång i tiden tros här ha legat ett fäste av betydnade storlek,

Den apokryfisk Stenkilsättlingen Håkan Röde anses ha blivit född omkring 1100 på denna gård. År 1240 skänkte kung Sverkers dotter Helena och dennes gemål Sune Folkesson gården till Alvastra kloster. Det mest berömda omnämnandet är från Erikskrönikan, år 1303 gifter sig riksmarsken Torgil Knutsson (andra giftet) med den tyska adelsdamen Hedvig von Ravensberg i Stockholm, hon får som morgongåva mottaga gården Gum. Tyvärr finns inte morgongåvebrevet bevarat men gåvan finns dock bekräftad i marskens testamente från år 1306.

Under Albrechts första tid tillhörde det den mäktige riddaren Bengt Filipsson, men bortbyttes år 1380 till Juns Eriksson. Under Erik av Pommerns tid beboddes Gum av en väpnare som kallade sig Svenning i Gum. Gum tros ha varit bebott under Gustav Vasas tid.

Gårdens öde är höljt i mystik och dunkel. Det gamla Gum från 12-1300-talet kan ha rivits av Torgil Knutsson och fraktats över Vänern till att användas i byggandet av hans borg Aranäs, men detta är endast spekulationer och finns ej bekräftat i några skrifter. Någon gång på 1300-talet har en ny och betydligt större anläggning byggts. Denna skall enligt sägnen ha bränts ned av danskarna under Gustav Adolfs tid. Men Gums verkliga öde lär vi nog aldrig få reda på.

På senare tid har vissa utgrävningar genomförts och vissa fynd av intresse har gjorts, murrester har påträffats, men bara en större utgrävning kan ge svar på om Gum verkligen är den stora borg som vissa tror.

Under 1980-talet skrevs en bok om Gum och dess historia, boken blev dock väldigt omtvistad då det inte fanns belägg för innehållets sanningshalt, boken är trots allt en god läsning och rekommenderas.

Idag finns det Islandshästar på Gum för turridning och vildmarksäventyr.

  Läs mer: Det spökar på Gum

  Läs mer: Turridning på Islandshästar