Fullösa

Kyrkan har anor tillbaka till 1100-talet, men den nuvarande kyrkan uppfördes på 1200-talet, och har senare blivit tillbyggd och utvidgad. Kyrkan saknar torn men på kyrkogården utanför står det en klockstapel i trä. Altartavlan i så kallad bondbarock är från 1749, predikstolen från 1686. En av dopfuntarna är från 1100-talet, den andra är en gammal från Bolums rivna kyrka som har bevarats här.

De vackra hjortmålningarna från 1630-talet är typiska för Vasa slotten. Samtliga målningar i kyrkan var överkalkade fram till restaureringen 1914. Koret utvidgades 1741 vid en ombyggnad. Takmålningarna är utförda av Johan Laurell och Carl Johan Hoijst 1756.

Bolum var en egen socken och nämns redan 1372 i en skrift angående slottet Forsholm. År 1572 omfattade kyrkbyn fem hemman. Då påven Gregorius IX i en skrivelse den 7 februari 1234 till biskopen i Skara meddelade att man kunde slå samman mindre och inte så inkomstbringande kyrkor med de större, så var det fritt fram för den första kommunsammanslagningen. Detta skedde dock inte omgående, då man slog vakt om den egna kyrkan. Det var först under medeltidens andra del och slut som det inleddes. Så Bolums socken lades under Fullösa och kyrkan revs och eventuellt fraktades stenen till Fullösa för att bygga ut denna kyrka. Nu finns det bara rester kvar av Bolums gamla kyrka på den plats som nu heter "Ödekyrkan" och detta gårdsnamnet minner om den forna socknen och kyrkan.