««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000912
Affärsmän i Hällekis - del 3

En bensinpump sattes upp vid Bengtssons affär någon gång före kriget, men under kriget upphörde den för
  Kooperativa föreningens "nya" affär,
  denna bild från 1981 före posten kom till.
att sedan återuppsättas 1946. Det fanns även en bensinpump vid Mejeriet men den var endast för Cementbolagets räkning, och kom upp någon gång på 50-talet.

Den 1 april 1950 övertog Anders Lindblom affärsrörelsen efter Birger Bengtsson, Birger öppnade samma dag Bengtsson speceri- och diversehandel uppe vid landsvägen till Källby vilken han övertog efter Gillström
  Anders Lindblom, damen okänd
och Karlsson, denna affär kom senare att kallas Kinnekulle handel.

Lindblom anammade denna tidens nymodighet med snabbköp, och affären byggdes om till detta 1956, samtidigt införlivades Ingvar Söderströms charkuteri med affären, fiskaffären i källaren byggdes om till en charkuterifabrik där Söderström blev förståndare.

  Charkuterifabriken i källaren,
  korvtillverkaren är Egon Österberg.
Söderström hade tidigare varit ägare av en slakterirörelse i Stakeklev vilken han 1950 övertog efter Knut Odh som drivit den sedan 20-talet.

Under 50-talet bedrev Lindbloms affär även skeppsfourneringar för Thunbolaget i Lidköping och Almarko i Karlstad, vilket var en synnerligen lukrativ men arbetskrävande verksamhet.

När TV-n gjorde sitt intåg i de svenska hemmen
  H.Sjöö på utryckning
  med springschascykeln
på 50-talet så var Lindblom inte sen att hänga på denna nymodighet. TV-apparater och antenner köptes in och man stod även för uppsättning, Helge Sjöö ansvarade för denna delen av verksamheten.

År 1962 övertogs affärsverksamheten av Birger Lund som drev den i några få år, nästa ägare var Hans Palm, han lade ner filialen vid Sjösäter och drev enbart den stora butiken fram till 1973 då den togs över av en som hette Thörn, men det blev bara ett kort mellanspel, och året efter så kom Palm tillbaka som ägare.

  Sjöö´s Allköp har startat,
  och hade en erkänt bra chark
Den 13 januari 1975 övertog Helge Sjöö affärsverksamheten och drev butiken under namnet Sjöö´s Allköp fram till den 26 oktober 1979, och därmed tog det slut på en affärsepok i Hällekis historia på grund av att affärsbyggnaden måste rivas för att ge plats åt det nuvarande vårdinrättningen Hällesäter.

Konsumbutiken byggdes till i mitten på 80-talet, och i denna del kom nu Postkontoret att flytta in från att förut ha varit placerat i järnvägsstatonen.
  Affären strax före den slog igen 1979
I början av 1993 byggdes butiken om och nu övertog även butikspersonalen postverksamheten, på detta område var vi långt före vår tid i Hällekis då nu Postkontoren skall läggas ned och övergå till denna form av små serviceställen inrättade i butiker, bensinstationer mm, invigning av den nyarenoverade affären var den 19 juni 1993. Något senare lades butikens bensinförsäljningen ned, och därmed så fanns det inget ställe att tanka sin bil på i samhället.

 

Del ett | Del två

***** Fortsättning följer i morgon *****

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -