««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000910
Affärsmän i Hällekis - del 2

  Mejeriet, här hade bl.a. handlare
  Bengtsson sin affär, och det inrymde
  även polisstation.
Handelsboden vid mejeriet bytte handlare och nu var det bröderna Karl och Johan Sahlstöm som under några år drev den innan Birger Bengtsson övertog rörelsen den 1 februari 1925. Och från den 1 februari till den sista december 1925 var omsättningen 30 000 kronor.

Vid denna tiden ansökte man även hos Kungl Befallningshavare att få anordna torgdagar två dagar i månaden vid en plats som kallas "Torget" och som ligger vid sidan av den stora dammen i samhället. Här ställdes det upp två bodar där bl.a. slaktarna Knut Odh i Hällekis och Seth från Götene sålde sina varor, det skall även ha förekommit försäljning av ost och andra varor. Dessa torgdagar fanns kvar under så gott som hela 30-talet. Bodarna flyttades sen ner till skjutbanan i slutet av 40- eller början av 50-talet.

  Den av Cementbolaget byggda
  affärsfastigheten, på denna bilden
  har affärsverksamheten legat
  nere i två år och inrymmde
  för tillfället en cykelhandel.
Mitt emot brukshushållet byggde Cementbolaget en ny affärsfastighet, och hit flyttade Birger Bengtsson sin rörelse från lokalen i mejeriet, invigningen vad den 1 maj 1938. I en del av källaren i denna fastighet inrättades en fiskaffär som drevs av Isidor Andersson, den sista fiskhandlaren som drev denna butik var Ivar Sladö, den slogs igen något av de första åren på 1950-talet och fick sen fungera som diverselager.

En konfektionsaffär fanns även i affäreshuset, den drevs av bröderna Albino från Götene och senare av kassör Wallqvist, den övertogs dock 1945 av Birger Bengtsson som infölivade den i sin rörelse. Konfektioneringsdelen lades sen ner när man byggde om affären till snabbköp. På övervåningen i denna affärsbyggnad fanns
  Filialen vid Sjösäter
en bostad åt handlaren samt en som hyrdes ut. En frisörsalong som höll öppet två gånger i veckan och som drevs av barberar Lindqvist från Götene, hade skall även ha haft en lokal för klippning i Skrämbo, som var en gammal och dålig byggnad med små hyreslägenheter och som revs på 30-talet. Frisör Ture Gustavsson övertog senare verksamheten i det nya affärshuset efter Lindqvist, och åren innan byggnaden rev så fanns det en damfirsering. Affärsverksamheten utökades 1945 då man upprättade en filial i Sjösäters egnahemsområde, här såldes specerier och mjölk
  Inne i filialen
från Cementbolagets gård Högebo. På övervåningen så inreddes en bostad där skräddaren Söderberg bodde och utövade sitt yrke.

Kooperativa föreningen uppförde en ny affärsfastighet 1948, den placerades strax nedanför den affär som Cementbolaget byggt 10 år tidigare och där fortfarande Birger Bengtsson var handlare. Kooperativa föreningens nya butik hade Georg Sjöholm som föreståndare, han var även kommunalfullmäktiges ordförande i Österplana Kommun.

 

Läs del ett

***** Fortsättning följer i morgon *****

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -