««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000910
Affärsmän i Hällekis - del 1

Denna artikelserie är tänkt att ge en lite återblick när det gäller handlare och andra näringsidkare i Hällekis från slutet av 1800-talet fram till idag. För att sidan inte skall ta för lång tid att ladda ner och kännas för seg att läsa så har artikeln delats upp i flera delar, vilka kommer att publiceras under de kommande dagarna.

Längre tillbaka i tiden sköttes varuförmedlingen på landsbygden i stor utsträckning av gårdfarihandlare, och det är inte förrän näringsfrihetsförordningen kom till 1846 det började dyka upp små lantaffärer av mycket enkelt slag och med ett väldigt begränsat sortiment som i regel bara inriktades på det allra livsnödvändigaste.

Det var på de stora herrgårdarna som det först började inrättas handelsbodar med ett större sortiment, då de hade en stor mängd anställda som var i behov av en större varuförmedling.

På Hellekis säteri startades en handelsbod under senare hälften av 1800-talet, den låg nedanför stallet i slutet av backen och på höger sida, den var stor och välsorterad och föreståndare var Gustav Pehrsson.

Men redan 1893 beslöt bolagsstyrelsen att handelsboden på Hellekis skulle flyttas till Hönsäter, där den inrymdes i den övre delen av mejeriet. Och den 13 oktober 1893 utarrenderades rörelsen till handlare C J Andersson.

  Hönsäters första handelsbod
  skall ha legat här.
Detta skulle alltså varit den första handelsboden i Hällekis (Hönsäter), men det berättas även om att det skulle ha funnits en affär tidigare, denna handelsbod skulle ha varit inrättad i Hönsäters ena flygelbyggnad. På den gavel som ligger mot mejeriet finns idag ett halvmåneformat fönster i markplan, där skulle denna första handelsbod ha legat, och det sägs att handlaren hette Greveli.

År 1907 ville arbetarna på Hönsäter att bolagsstyrelsen skulle hjälpa till med att anskaffa en lämplig lokal för en Kooperativ handelsförening, och det togs ett beslut om att uppföra en magasinsbyggnad på vävskolans mark. Den var tänkt som en tillfällig lösning men inte förrän i mitten på 1920-talet fick man en egen byggnad som uppfördes i Stakeklev, i den inrättades det även en bostad på övervåningen till föreståndaren.

 

***** Fortsättning följer i morgon *****

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -