- Söndag 7 augusti 2011 -

Eskilssons kopparslageri i Medelplana lockade många



I lördags den 6 augusti 2011 öppnades Eskilssons Kopparslageri av Kinnekulle Hembygdsförening som sköter den gamla smedjan. År 1946 upphörde verksamheten i kopparslageriet då den sista av Eskilssons generation gick ur tiden. Kopparslageriet startade år 1846 av Gustaf Eskilsson som var gesäll från Eskilstuna. Erik Eskilsson var den tredje generationen som övertog kopparslageriet han var då endast 17 år när hans far Emil dog. Tillsammans med sin mor och gesäller fortsatte verksamheten i kopparslageriet och på gick i nära 100 år.

Många av de besökare som hade hört talas om kopparslageriet och sökt sig till Medelplana i lördags. Stundtals var det trångt på parkeringsplatsen, men med goda grannars hjälp löstes detta. Kaffeservering med hembakat och lotteri fanns även med som ett inslag under dagen.



I 65 år har kopparslageriet vilat i en "Törnrosa sömn" när dörrarna öppnades denna lördag kunde man som besökare få känslan av hammarslagen i smedjan. I smedjan finns en fullständig utrustning av, verktyg, mallar, städ allt en kopparslagare behöver. Många av besökarna var hantverkare inom andra yrkesgrupper och funderingar och spekulationer om hur verktygen i smedjan använts hördes i diskussionerna.



En av de första besökarna som kom var Irene Andersson från Vara. Irene berättade att hon under sin barndom bodde i Kållered och gjorde en skolresa till Kinnekulle som hon aldrig glömmer. Med tåg reste skolklassen från Kållered till Kinnekulle och målet var att vandra upp till utsiktstornet på Högkullen. Hennes upplevelser från denna skolresa har satt sina spår och hon besöker Kinnekulle så ofta hon kan. Irene är mycket tacksam för sin lärare som skänkte så mycket inspiration och visade henne Kinnekulle.



Birgitta Nilsson från Hällekis och Lennart Claesson från Gössäter berättade att de träffat den sista kopparslagaren Erik Eskilsson på 1930 och 1940-talet. Tillsammans med sina föräldrar besöktes smedjan för att förtenna sina kopparkärl. Förtenningen var livsviktig för att förhindra förgiftning av kopparoxid.

På de få timmar som kopparslageriet var öppet fanns ständigt besökare och frågorna var många. Hembygdsföreningen planerar nu att fortsättningsvis ha öppet hus i smedjan så att fler besökare har möjlighet att komma till denna unika miljö. Denna lilla smedja är en skatt.

Bild och text: Freddie Wendin och Lena Brodin