På gång i bygden

"På gång i bygden" är en evenemangskalender för Kinnekullebygden och dess närhet, här kommer du att hitta de evenemang, händelser och arrangemang som planeras i bygden.

Behöver hjälp med att få in evenemang från olika aktörer runt om i bygden om sidan skall kunna hållas aktuell och levande.

Hjälp gärna till att anmäla evenemang till denna kalender, stora som små, för att den skall bli så komplett som möjligt. Evenemang anmäls via e-post till: info@hallekis.com

OBS! Med reservation för ändringar.


Evenemangslista 2015

16 februari - 11 maj - MÅNDAGSTRÄFFARNA I ÖSTERÄNGS BYGDEGÅRD

När de så populära måndagsträffarna börjar årets träffar måndagen den 16 februari kommer Mariestads Dragspelklubb, känd och uppskattade sedan tidigare besök att svara för ett rikt och omväxlande musikprogram med sköna välklingande toner! Dessutom kommer Björn Berggren som är mycket välkänd i bygden att presentera sina två böcker och berätta något om bra händelser och personer som verkat och satt sin prägel i bygden under ett halvt sekel som han var bosatt i Mariestad och verskam i många sammanhang.
Som tidigare kommer det att serveras fika med gemenskap och mycket "överbordsnack" Den goda "Österängsandan" får man alldeles gratis!
Måndagsträffarna som är varannan vecka är från 16 februari - 11 maj dit alla är varmt välkomna.
Program finner du på www.osterang.com + måndagsträffen.

Kinnekulle Cyclassic - 18-19 april

Elitmotionslopp och motionslopp för herrar och damer med masstart. Stora delar av Sverigeeliten kommer starta tillsammans med motionärer. Loppet går på och runt Kinnekulle.
br>

Visning på Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri - 25 april

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri ger besökare i Råbäcks hamn möjlighet att se detta unika industrimuseum från insidan. Stenhuggeriet är öppet sista helgfira lördagen i månaderna mars till november kl 9-13.

Kinnekulleträffen - 24-26 april

Trollingfisketävling med start i Hönsätershamn, Hällekis

1 maj - SÄSONGSSTART!

Nu öppnar Falkängsgatan för säsongen. Kaffestugan har öppet 10.00 - 20.00 och alla hantverksbutikerna 10.00 - 18.00, dagligen t.o.m 31 augusti.
Plats: Falkängen, Hällekis

Vårrundan Kinnekulle - 2-3 maj

Att komma till Kinnekulle och fira våren i början av maj har långa traditioner. Det är inte svårt att föreställa sig hur både västgötar och andra kom med tåg, hästskjutsar eller på cykel i början av förra seklet. De tog god tid på sig, handlade, bodde på pensionat och gästgiverier, packade matkorgar och promenerade i den "ljufliga" naturen. Vårrundan välkomnar våren på Kinnekulle. Första helgen i maj slås dörrarna upp hos konstnärer, hantverkare, caféer och restauranger som är verksamma på Kinnekulle. Men också musiker, guider och föreningar finns på plats för att visa på "kullens" mångfald.
Bland ortsbefolkningen har det blivit ett begrepp att "vårrunda", men besökare kommer i 1000-tal från hela Väst Sverige och några än längre från.
Kinnekulle har blivit en drömplats för konstnärer och hantverkare och alla öppnar sina ateljéer denna helg. På flera ställen får besökaren också prova på att utöva konsten. Naturen har alltid lockat besökare till Kinnekulle. Under Vårrundan finns många möjligheter att vandra med kunniga guider bland den allra första grönskan. Hembygdsföreningarna visar gamla byggnader och mycket historia.
Bakom arrangemanget står de medverkande aktörerna. En mindre arbetsgrupp utför de praktiska uppgifterna såsom program och marknadsföring men det är aktörerna som står bakom alla aktiviteter. Detta har också skapat ett positivt samarbete mellan de medverkande och en kunskap om att det finns så många som har så mycket. Vi är stolta över vår "kulle".
Vårrundan Kinnekulle anordnas av de medverkande aktörerna med stöd av Götene kommun.

Flagga under Vårrundan Vi vill gärna uppmuntra Götene kommuns invånare att flagga under Vårrundan Kinnekulle, för att glädja besökarna lite extra.

2-3 maj - Vårrundan

Konst- och hantverksrunda på Kinnekulle. Alla hantverksbutiker har förstås öppet; hantverk, konst och konsthantverk, traditionellt och trendigt, extra utställning i Gallerian.
Plats: Falkängen, Hällekis

Hingstvisning på Wärmagård P.R.E stuteri - 2-3 maj

På Wärmagård bedriver vi småskalig avel av den spanska rasen P.R.E. Vår hingst Burlon GC tar emot ston av alla raser och visas både lördag och söndag klockan 15.00 På gården har vi även fika/ lunch och ett flertal utställare i samband med Vårrundan på Kinnekulle.

Tjej-Sjuan i Lundsbrunn - 5 maj

Tjej-Sjuan i Lundsbrunn 20 års - jubileum 2015!
Alla tjejer inbjudes till Tjej-Sjuan i Lundsbrunn. 7 km utan tidtagning. Gemensam start.

Historisk Racing med Legends Cup på Kinnekulle Ring - 8-10 maj

RHK (racerhistoriska klubben) bjuder på historisk racing denna helg tillsammans med nya och glödheta klassen Legends Cup. Detta blir garanterat en helg med mycket nostalgi, men också tuffa race.
pris: 150 :-
biljett: Vid entrén

Nattvandring på Kinnekulle - 15 maj

Nattvandring som är ca 1 mil lång. Start i Hällekis, vandringen följer vandringsleden och vägar upp för Kinnekulle. På Högkullen är Utsiktstornet öppet och i Salen finns blåbärssoppa och korv. Vandringen vänder sedan nedåt genom kalkstensbrottet som är upplyst av hundratals marschaller.
Passa på att njuta av orgelmusik i Hönsäters kapell.
Fina vinster på startkorten.
Pris: Vuxna 50:- Barn 10:-
Biljett köps vid start.

Mopperally Kullen Runt - 16 maj

Ska deltagarrekordet slås i år igen?… Plocka fram din gamla moppe och delta! Start ca 10.00, målgång från ca 13.00 på Falkängen efter en härlig tur över Kinnekulle - gamla och nya moppar i alla färger och former är välkomna likaväl som fantasifulla utstyrslar, prisutdelning från 15.00. Mer information på kullenrunt.se

Götenerundan - 23 maj

Rallytävling på grus med start och mål i Götene Folkets Park.
Pågår hela dagen.
Fri entre.

30 majGötenelördan - 30 maj

Det är nu återigen dags för denna årliga festdag i Götenes centrum där det blir bl.a. torghandel, musik, tävlingar och mycket mer spännande aktiviteter.

6 juni - Falkängens Dag och Sveriges Nationaldag

Hemvändardag! Kinnekulle Hembygdsförening har fotoutställning i Smedjan bilder från Hällekis och Kinnekulle från förr.
Plats: Falkängen, Hällekis

19 juni - Midsommarafton

från ca 15.30, vid 16.00 kommer Henry Henriksen att leda dans och lekar, missa inte detta! Som traditionen numera bjuder gästar Evert Ljusberg oss och roar oss med berättelser och musik, från 17.00.
Plats: Falkängen, Hällekis

22 juni - 16 augusti - 8 veckor med Sommarutställare i Gallerian

Smycken, hattar, olja, akvarell, skulptur, träslöjd, glas, stickat, virkat, sytt m.m… Klicka på "Sommarutställare" under Hantverksbyn, där finns alla utställarna. Det finns fortfarande några lediga rum för den som vill ställa ut.
Plats: Falkängen, Hällekis

1 juli - MUSIKUNDERHÅLLNING

Program kommer senare. (Vid dessa tillfällen är det en bra idé att ta med en fällstol…) 18.00 bakom Kaffestugan
Plats: Falkängen, Hällekis

8 juli - MUSIKUNDERHÅLLNING

Program kommer senare. (Vid dessa tillfällen är det en bra idé att ta med en fällstol…) 18.00 bakom Kaffestugan
Plats: Falkängen, Hällekis

15 juli - MUSIKUNDERHÅLLNING

Program kommer senare. (Vid dessa tillfällen är det en bra idé att ta med en fällstol…) 18.00 bakom Kaffestugan
Plats: Falkängen, Hällekis

22 juli - MUSIKUNDERHÅLLNING

Program kommer senare. (Vid dessa tillfällen är det en bra idé att ta med en fällstol…) 18.00 bakom Kaffestugan
Plats: Falkängen, Hällekis

29 juli - MUSIKUNDERHÅLLNING

Program kommer senare. (Vid dessa tillfällen är det en bra idé att ta med en fällstol…) 18.00 bakom Kaffestugan
Plats: Falkängen, Hällekis

1 - 3 augusti - Sten- & Mineralmässa

En av Nordens största mineralmässor, anordnas av Skaraborgs Geologiska Sällskap. www.skaraborgsgeologiska.se - Extra! Sten- & mineralbyte!
Plats: Falkängen, Hällekis

Geologins dag/Kulturarvsdagen på Kinnekulle - 13 september

Om jorden vi lever på samt vilka rikedomar och skatter som göms i den. Visning av SGS utställning av Mineral och Fossil. Tipspromenad. Ta gärna med stenar du hittat och få dem identifierade.
Arrangörer: Skaraborgs geologiska sällskap och Råbäcks mekaniska stenhuggeri i samband med Kulturarvsdagen.

Returrundan Kinnekulle - använd gamla tekniker och material en gång till - 19-20 september

Precis som vi säger välkommen till våren med Vårrundan Kinnekulle, vill vi nu avrunda årets säsong med Returrundan Kinnekulle.
Förutom vacker natur är Kinnekulle är fullt av gamla vackra hus, som inspirerar till varsam renovering. Byggnadvård och återanvändning ligger oss varmt om hjärtat. Nu satsar vi på Returrundan där vi samlat kunskap, material och gamla saker.

Götene Höstmarknad - 8 oktober

Traditionell marknad i Götene centrum med knallar från när och fjärran. Ett tydligt tecken på att det är höst i luften är den traditionella Götenemarknaden. På Stora torget och gatorna runt omkring trängs ivriga försäljare med prutvänliga varor, karuseller, leksaker och nybakade munkar!

Höstmässa på Hjelmsäter - 10-11 oktober

Traditionell höstmässa på Hjelmsäter. Ett 50-tal lokala matleverantörer och hantverkare ställer ut. Enklare förtäring ingår och barn under 12 år går in gratis.

Julmässa på Hellekis Säteri - 23 -25 oktober

I den här fantastiska miljön med vidunderlig utsikt och spännande historia anordnar vi en av landets mest stämningsfyllda julmässor. Mässan hålls i de rustikt charmiga hallarna, smedjan, finstallet, vagnslidret och gårdens växthus.
Här hittar du över 70 av landets bästa hantverkare och deras vackra alster. Utställarnas skapelser är alltid handgjorda och säljs aldrig via ombud. Det är en av anledningarna till att julmässorna är så uppskattade av hantverkare och besökare.
Missa inte heller alla julens smaker. I matboden finns tillfredsställelse även för den mest kräsne. För matutställarna gäller samma stränga krav som för hantverkarna. De produkter du ser här är gjorda för hand, ofta vidareförädlar mathantverkarna varor från den egna gården.

7 - 15 november - JULMARKNAD

Hela gatan håller öppet dagligen 10.00 - 18.00, extra utställare i Gallerian och Folkets Hus, i Kaffestugan finns gröt, skinkmacka, lussekatter och annat som hör julen till.
Plats: Falkängen, Hällekis