- Onsdag 1 juni 2011 -

Bygdevandring kring Sågerstad kvarn på Kinnekulle lockade många



Tisdag den 31 maj 2011 genomförde Kinnekulle hembygdsförening sin första bygdevandring för året. Omkring 130 personer anslöts sig till denna vandring som bjöd på mycket intressant information om kvarnen, människor som bott där och dess historia samt vackert väder.



Vid Råbäcks hamn startade vandringen och vid Sågerstad kvarn berättade Wilhelm Klingspor om kvarnen som uppfördes år 1887, innan dess fanns en tidigare kvarn längre upp mot kleven. Kvarnen var tidigare ägare till Råbäcks Egendom familjen Söderbloms skötebarn. Under åren sex år med start år 1995 restaurerades den gamla kvarnen av familjen år 2001 stod den klar. Restaureringen skedde med stor försiktighet, byggnaden monterades ner sten för sten för att senare återställas i nuvarande skick.

Vattenflödet till kvarnen var dåligt därför anlades de två dammarna ovanför kvarnen år 1888, när övre dammen blev full reglerades nivån och vattnet rann till den nedre dammen.



Björn Sjöstedt från Naturskyddsföreningen visade berättade om natur och växter samt den vackra klapperstenen vid sjöstranden.

Maj-Lis Rosén med anor från Sågerstad kvarn berättade om sina ättlingar Anders Larsson med hustru Maja Catharina som kom till kvarnen år 1856 och verkade vid kvarnen i drygt 30 år. Torparrendet innebar att dagsverken skulle göras Råbäck egendom samt mala gårdens säd mm. Anders var inte så intresserad av mjölnarjobbet så en dräng anställdes för denna syssla och Anders utvecklade andra inkomstbringande verksamheter bland annat odlade han grönsaker och fiskade. "Sågerstad kålen" blev en efterfrågad vara vid försäljning på torget i Lidköpings. Med båt togs sig Anders över från Sågerstad till Lidköping en roddtur som kunde ta upp mot 4 timmar enkel resa. Även barnen fick ro över sjön till Lidköping för att sälja bl.a. sötbär, en kanna med 2,5 liter kostade 20 öre på den tiden.



Under denna vandring hittade Maj-Lis en av sina släktingar Britt Herngren (gift Lund) från Götene ett möte som kanske inte annars kommit till stånd om inte Hembygdsföreningen ordnat denna vandring.

Inge Nyström och hans syster Gun Österlund kom även med på denna vandring. Syskonen med sin familj med ytterligare tre syskon, far och mor bodde i mjölnarbostaden mellan åren 1923-1935. Föräldrarna Fritiof och Hildur Nyström kvarn arrenderade kvarnen och bostaden. Fritiof var mjölnare, murare och sjöman. Nere vid sjökanten på en av klipporna kan man än i dag se namn inristade i stenen och detta är syskonen Nyströms namn.

Vandringen avslutades med en guidning i det gamla stenhuggeriet vid Råbäcks hamn, här berättade Ola Göransson om hamnen och stenhuggeriet. Anders Andersson "Sjöar´n" var den som ansvarade för uppbyggnaden av hamnen. Sjöar´n var lite av en tusenkonstnär han byggde även utsiktstornet på Högkullen som finansierades av Carl Klingspor.

Innan vandringen påbörjades såldes startlotter till de medverkande, vinsten som lottades ut var en svarvad ljuslykta av Tage Claesson. Råmaterialet till ljuslyktan var från "Bestorpa kran" vid Västerplana

Bygdevandringarna är populära inslag i bygden för alla och denna kväll gav inte bara information utan även många möjligheter till möten människor emellan.

Text: Lena Brodin
Bilder: Freddie Wendin