- Torsdag 26 maj 2011 -

Följ med på en spännande resa genom Västra Götalands kulturmiljöer!



Packa fikakorgen och ge dig ut på en utflykt i tid och rum bland länets kulturskatter! I webbguiden ”Historia på plats” presenteras ett urval av de mest kända fornlämningarna. Nu finns 70 miljöer beskrivna i utflyktsguiden.

Tanken med ”Historia på plats” är att uppmuntra och inspirera till besök i de miljöer som presenteras på www.historiapaplats.se. Webbguiden innehåller både information om enskilda fornlämningsmiljöer och mer allmän kunskap om olika tidsepoker och fornlämningstyper. Bakgrunden till framtagningen av guiden är Länsstyrelsens arbete med fornvård.

– Vi har mellan 2 000 och 10 000 besökare på var och en av våra fornvårdsmiljöer varje år. I en klass för sig står Världsarvsområdet med hällristningar i Tanum med omkring 100 000 besökare från hela världen årligen. Det är viktigt ta tillvara intresset genom att se till att våra mest kända fornlämningar är tillgängliga för besökare, säger Claes Ström, fornvårdsansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Varje år avsätter Länsstyrelsen pengar till information, vård och skötsel av de här miljöerna. Det innebär stigar, skyltar, parkeringsplatser och andra faciliteter för besökaren. Flera är också handikappanpassade. Arbetet utförs oftast i samarbete med kommuner, hembygdsföreningar och markägare.

– Intresset för våra fornlämningar tror jag bland annat handlar om ett mänskligt behov av att känna att vi har en förankring bakåt i tiden. Fornlämningar och andra kulturminnen ger oss en länk till det förflutna, säger Malin Ljungström, antikvarie som arbetar med guiden ”Historia på plats” på Länsstyrelsen.

– Sedan är det ju ingen nackdel att miljöerna ofta ligger mycket vackert i landskapet, fortsätter Malin Ljungström. Forntidens människor hade inte mindre känsla för vackra platser än vi har idag.


Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län