- Torsdag 5 maj 2011 -

Nordiska Mästerskapen i ostronöppning



De ostron som kommer från västsvenska vatten är i absolut världsklass. Här är temperaturväxlingen perfekt, ostronen får växa långsamt och de får därmed sin sköna mogna smak. Bohuslän har nått världsberömmelse för sina ostron och Grebbestad är Bohusläns klassiska ostrondestination. Här finns inte bara de bästa ostronen utan också smakexperterna och ostronens egen akademi. I Grebbestad tävlar varje år ostronöppnareliten om att snabbast och snyggast öppna 30 ostron och därmed leverera en elegant arrangerad bricka som finner den kräsna juryns behag.

2011 är sjätte året som tävlingarna går av stapeln och intresset från såväl tävlande som besökare har ökat för varje år. Grebbestad ser nu fram mot nytt publikrekord och det sedvanligt soliga väder som brukar rama in tävlingarna.

- Vi har lyckats samla vårt kanske bästa startfält hittills och räknar med riktigt spännande tävlingar, säger Jill Axelsson, projektledare för Nordiska Mästerskapen i ostronöppning. Det är särskilt glädjande att folkfesten kring tävlingen börjar få internationell klass, dvs man hejar och hurrar och den svenska stelheten är som bortblåst.

- Räkna med en fajt på toppnivå när den regerande nordiska mästaren, Simon Tønsager från Danmark, ska försvara titeln mot svenskar, norrmän, finnar och egna landsmän, säger tävlingsledaren Anders Berglund.

Ostronfakta
  • Har osymmetriskt skal. Ena halvan är kupig, andra mindre och platt.
  • Lever från vattennivå ner till 20 meters djup och livnär sig på mikroplankton.
  • Växlar kön flera gånger under sitt liv och har rykte om sig att vara ett afrodisiakum.
  • Trivs bäst vid kuster, flodutlopp och liknande där sötvatten möter saltvatten.
  • Bör förvaras under press i en skål i kylskåpet. De ska aldrig förvaras i kranvatten.
  • De två vanligaste sorterna som säljs i Sverige är belon och fine-de-clair. Belon är runda, fine-de-claire är avlånga. - Terminologi kring ostron varierar delvis från land till land, vilket gör att namn och sorter kan sammanblandas.
  • Odlas på påle, flotte, lina och i bassäng.
  • Har odlats i minst två årtusenden och varit populära sedan urminnes tider: greker, romare, skandinaver, kelter, indianer har ätit dem med välbehag.
  • Är känsliga och kan lätt bli dåliga om de hanteras felaktigt


Pressmeddelande från: Västsvenska Turistrådet