- Onsdag 4 maj 2011 -

Karlsborgsbanan valfråga



Det blir regionvalet som avgör Karlsborgsbanans öde. Detta sedan Karlsborgs begäran till regionen om stöd till en utredning om banan bordlades till efter omvalet. Väljs järnvägsfientliga eller järnvägsljumma representanter till Västra Götalands-regionen torde banans öde vara beseglat.

Enligt Banverketskulle en upprustning av Karlsborgsbanan med helsvetsad räls och betongslipers kosta 135 miljoner kronor och då skulle tåget kunna köra i 160 kilometer i timmen. Banan byggdes en gång i stambanestandard eftersom Karlsborg skulle bli Sveriges reservhuvud­stad vid krig.

Att bygga en trefältsväg skulle ta tid att få genomförd och kosta minst tre gånger så mycket, och när den är färdig, är det osäkert hur många bilar som skulle ha råd att köra på den med sinande olja.

Med upprustad bana skulle man kunna ta sig från Skövde till Tibro på tio minuter, mot dubbla tiden med buss, och på 25 minuter till Karlsborg, detta trots många stopp på vägen. Skövde skulle stärka sin ställning som resecentrum genom att få ett tillskott på150.000 passagerare till Västra stambanan, enligt Karlsborgsbanans vänner.

Man kan jämföra med Simrishamnsbanan, med ungefär samma längd och folkmängd efter banan, som var oelektrifierad och med dålig standard. Folkmängden var i minskande, men efter upprustning av banan började folk flytta in och pendla, och nu närmar sig antalet resande med banan 600.000 om året. Ett memento för Tibro och Karlsborg som bägge minskade sin befolkning förra året.

Tre av Skaraborgs fem främsta turistmål finns efter Karlsborgsbanan, fästningen, Forsvik och Göta Kanal. Om tågtrafiken mellan Göteborg och Skövde förlängdes till Karlsborg skulle man nå dit på en timme och trekvart, och snabbare med direkta tåg. Då skulle Karlsborg med sin vackra natur och läge intill Vättern bli en attraktiv plats att bo på även för dem som långpendlar till Göteborg.

Då får inte de bo- och turistförutsättningarna förstöras av att Karlsborg blir övningsplats för internationellt flyg som lägger omgivningarna under en bombmatta en stor del av året.

Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet
Hans Sternlycke