- Fredag 24 mars 2011 -

Alpackor allt vanligare i Sverige



De är tystlåtna, intelligenta och ser oerhört coola ut. Men det är ullen, den finaste och mest exklusiva i världen, som gjort att alpackornas populäritet ökat i rasande takt. På lördag samlas 115 ston och hingstar i Jönköping för Sveriges största alpackautställning.

Att intresset för det ståtliga kameldjuret ökar går inte att ta miste på. För drygt ett decennium sedan grundades alpackaföreningen av 15 personer som särskilt vurmade för djuret. Idag räknar man med att det finns ungefär 1 000 alpackor i Sverige.

Det är framför allt den exklusiva ullen som gör alpackan attraktiv som lantbruksdjur. Den anses vara världens mest exklusiva. Dessutom är den fri från lanolin, vilket gör att många som är allergiska mot vanlig fårull istället kan välja alpackaull. Men alpackan är inte gratis.

Vill du ha en välkänt bra hingst får du räkna med att betala 50 000–80 000 kronor. Ett ungt sto eller en ung hingst kan du få för 20 000 kronor. Ett samarbete mellan svenska alpackauppfödare och Agria ska få näringen att blomstra ännu mer.

– I helgen lanseras den första renodlade alpackaförsäkringen med både liv- och veterinärvårdsförsäkring. Genom den uppmuntras uppfödarna att ansluta sig till Svenska Djurhälsovårdens hälsovårdsprogram för kameldjur, berättar Ewa Nordenstedt, lantbrukschef på Agria Djurförsäkring.

­Försäkringen lanseras på lördag då 115 alpackor samlas på Tenhults Naturbruksgymnasium, en mil söder om Jönköping. Där äger Sveriges största utställning av alpackor rum.

– Det är oerhört roligt att se hur stort intresset blivit de senaste åren, berättar Hans Sternerup, som var med och grundade Svenska Alpackaföreningen för ett drygt decennium sedan och som själv ställer ut två stoföl och en unghingst.

Alpackor är ett kameldjur som blir en meter upp till skuldran. Räknar man med halsen och huvudet blir den runt 1,5 meter. Som den idisslare den är betar den från marken – men väldigt försiktigt. Deras mjuka läppar är kända för att gå försiktigt fram över gräs och växter. Det är ett tystlåtet djur – den hummar lite försynt, ungefär som om den pratar med stängd mun.


Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring