- Tisdag 8 mars 2011 -

Slutet kontantsystem sänker över
3 000 av landets butiker



På onsdag kommer riksdagen att rösta om sluten kontanthantering inom detaljhandeln. Motionen rör 60 053 butiker inom detaljhandeln och kommer slå mycket hårt på de 3 305 minsta av dem. Allt pekar på att förslaget kommer att gå igenom.

Idén om sluten kontanthantering för samtliga butiker inom detaljhandeln syftar till att förbättra de anställdas miljö i säkerhetsavseende. Men vad få tänker på är kostnaden. Inte alla butiker har stora kedjor bakom sig som kan investera i en ”Cash Guard” för 150 000.

– Att lagstifta om kontanthantering är en välmenad tanke men den slår fel på de allra minsta butikerna. Det kan knappast vara riksdag och regeringens vilja att ytterligare försämra villkoren för de mest utsatta butikerna runtom i Sverige, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna.

3 305 butiker i Sverige är så pass små att de omsätter under 15 miljoner kronor per år. Här finns många områdesbutiker, servicebutiker, lanthandlare och fackhandlare. För dem är ett slutet kontanthanteringssystem en mycket stor investering. För några blir investeringen det som puttar dem över kanten till konkurs.

- För en mindre livsmedelsbutik innebär förslaget att man måste sälja 150.000 liter mer mjölk för att finansiera investeringen av en enda ny kassa. Och det är många liter det, säger Bygdeson.

Förslaget om slutet kontantsystem är en del av motionen om en förnyad arbetsmiljöpolitik som lagts fram gemensamt av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Bakgrunden är de ökande butiksrånen där idag fler än två butiker rånas per dag. Majoriteten, två tredjedelar, av butikerna som rånas är ensambemannade och bytet är oftast litet. Tyvärr är det också just dessa butiker som är så små i sin omsättning att de har svårt att finansiera ett slutet kontantsystem. För att råda bot på detta har detaljhandeln i form av svensk Handel, Livsmedelshandlarna, polisen mfl tagit fram ett 13-punktsprogram för en säkrare arbetsmiljö.

Men detta räcker inte anser S, V och MP som tillsammans med Sverigedemokraterna, genom politiska beslut vill införa slutna kontanthanteringssystem för samtliga butiker i detaljhandeln.

– Det borde vara upp till varje enskild butik att skaffa sig ett slutet system. Ett tvingande direktiv leder bara till att de minsta butikerna får slå igen. Med försämrad service på många orter i landet och en ökad arbetslöshet, avslutar Pär Bygdeson på Livsmedelshandlarna.


Pressmeddelande från: Livsmedelshandlarna