- Onsdag 2 mars 2011 -

Näringsutskottet vill stoppa försäljning av statligt ägda bolag

Näringsutskottet vill stoppa försäljningen av statens aktier i SBAB, Posten Norden och Telia Sonera. Utskottet vill också att Vattenfall förblir helt statligt. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står bakom förslagen, medan regeringspartierna reserverar sig.

Riksdagen har tidigare gett regeringen rätt att minska statens ägande i Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag SBAB, Posten Norden och Telia Sonera. Nu föreslår näringsutskottet att riksdagen återkallar den rätten. Majoriteten i utskottet anser att staten i stället bör använda SBAB för att öka konkurrensen på bankmarknaden, vilket skulle gynna konsumenterna. Utskottet anser inte heller att regeringens planer på en börsintroduktion av Posten Norden ska genomföras. När det gäller Telia Sonera poängterar utskottet att bolaget äger viktig IT-infrastruktur i form av accessnätet. Utskottet föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med förslag på hur man kan separera accessnätet från Telia Soneras övriga verksamhet.

Utskottet vill att Vattenfall förblir helt statligt

I budgetpropositionen nämner regeringen att det kan bli aktuellt att överväga om en del av Vattenfall ska säljas. Näringsutskottet håller inte med. Ett argument är att Vattenfall förvaltar viktiga naturresurser och därför kan fungera som ett kraftfullt verktyg inom energipolitiken. Utskottet föreslår att riksdagen genom ett tillkännagivande talar om för regeringen att Vattenfall också i fortsättningen ska vara ett helägt statligt bolag. Förslagen betyder att utskottet säger ja till två motioner, en från Socialdemokraterna och Miljöpartiet och en från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Man säger också delvis ja till en motion från Kristdemokraterna.

Regeringspartierna vill ha sundare konkurrens på marknaden

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig mot utskottets förslag. Det statliga ägandet i företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad bör minskas eller slopas, anser regeringspartierna. På så sätt blir statens roll som lagstiftare mer renodlad, samtidigt som konkurrensen blir sundare. Intäkterna från försäljningen ger dessutom en möjlighet att betala av på statsskulden. Den statliga styrningen av tillgången till accessnät sker inte genom att staten äger telefon- och Internetoperatörer utan genom den kontroll som bland annat Post- och telestyrelsen genomför, menar partierna.

M, F, C och KD anser inte heller att det finns anledning för riksdagen att göra ett ställningstagande om Vattenfall. I budgetpropositionen säger regeringen uttryckligen att staten ska ha ett långsiktigt ägaransvar och fortsätta vara majoritetsägare i bolaget. Om det skulle bli aktuellt att bredda ägandet kommer riksdagen dessutom att få möjlighet att ta ställning till frågan i form av en proposition, påpekar partierna.


Pressmeddelande från: Riksdagen