- Onsdag 26 januari 2011 -

Det skryts om semestern på Facebook



Nästan hälften av svenskarna (48 procent) använder Facebook på semestern, visar en ny undersökning* som TNS-Sifo gjort åt försäkringsbolaget Europeiska. Ungefär lika hög andel (51 procent) anser att vännerna skryter om sina semestervanor på Facebook.

– Att så många som hälften av svenskarna använder Facebook på semestern är förvånande högt. Inte minst med tanke på debatten om de höga utlandskostnaderna för datatrafik, säger Christina Karlegran, kommunikationschef på Europeiska.

Över hälften av de tillfrågade i åldersgruppen 16-30 år (53 procent) uppger att de använder Facebook varje dag.

Europeiska har i krissituationer märkt av en påtaglig ökning av både besökare till hemsidan och aktivitet kring företagets närvaro i sociala medier, så som Twitter och Facebook.

– När man är kvar i snöslasket är det lätt att uppleva att resekommunikation på Facebook handlar om skryt. Men framförallt har Facebook blivit den viktigaste kanalen hem till Sverige, dels för att ge information, men också för att ta emot. Det måste vi och alla andra reserelaterade företag förhålla oss till, säger Christina Karlegran.

Bland de vanligaste skälen till varför man använder Facebook på resan uppges ”för att hålla mig uppdaterad om vad som händer” (21 procent), ”för att dela med mig av mina upplevelser och bilder från min semester” (12 procent) och ”för att retas med vänner som inte är ute och reser” (4 procent).

Av de som inte använder Facebook på semester utomlands är de vanligaste förklaringarna ”på semestern ska man inte vara uppkopplad” (63 procent), ”osäker på kostnaden för datatrafiken” (15 procent) och ”oro för att människor ska se att jag inte är hemma” (10 procent).

Tips att tänka på om du ska använda Facebook på utlandssemestern:

  • Säkerställ att din Facebook-profil och positioneringstjänsten Facebook Places inte är offentliga, utan låsta så att bara dina vänner kan se.
  • Om du har en smartphone kan det vara smart att stänga av roamingtjänster för att inte behöva betala dyra datatrafikkostnader.
  • Om du ska surfa med mobil eller dator, använd trådlöst internet (wifi). Många hotell och kaféer erbjuder det.


Pressmeddelande från: Europeiska