- Tisdag 25 januari 2011 -

Rök från vattenpipa upplevs inte som farlig



Hittills genomförda studier om rök från vattenpipa visar att den innehåller samma typ av skadliga ämnen och partiklar som cigarettrök, och kan därmed ge samma hälsorisker. Jämfört med cigarettrökning bildas också en större mängd rök. Det visar den första svenska kunskapsöversikten om hälsoeffekter, vanor, attityder och tillsyn kopplat till vattenpipa.

Det finns belägg från internationell forskning för att sjukdomar som är välkända följder av cigarettrökning, till exempel lungcancer, KOL och hjärt-kärlsjukdomar, också kan orsakas av vattenpipsrökning. Det behövs dock mer forskning på området, bland annat om hur skadlig den passiva röken är och forskning om vattenpipsrökning i svenska förhållanden.

Bland ungdomar tycks kunskapsnivån vara låg om hur vattenpipsrökning påverkar hälsan. Gruppsamtal med ungdomar som presenteras i kunskapsöversikten ”Vattenpipa - rök utan risk?” visar att ungdomar uppfattar röken från vattenpipa som mindre farlig än den från cigaretter och att tobak för vattenpipa skulle innehålla mindre nikotin.

– En gammal myt är att vattnet filtrerar bort farliga ämnen. Den stämmer inte, utan många ämnen och partiklar inhaleras av den som röker vattenpipa. Myterna riskerar att skapa en tillåtande attityd till rökning av vattenpipa, menar Natasha Anderberg som skrivit kunskapsöversikten på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

Gruppsamtal med ungdomar visar också att det är sötad tobak som används mest bland unga. Den upplevs smaka gott, är len, mild och lätt att inhalera.

– Smaktillsatser gör att tobaken upplevs som mindre farlig vilket den inte är, de kamouflerar istället obehagliga ämnen och lukter i tobaksröken, säger Natasha Anderberg.

Ungdomar beskriver också att det är lätt att få tag på tobak till vattenpipa trots att de är under 18 år. Tobak som säljs för vattenpipa saknar dessutom ofta varningstexter. Kommunernas tillsyn över försäljningsställen behöver därför ske i större utsträckning än idag.

– Det är glädjande att vi nu har den första svenska rapporten som beskriver hälsorisker, ungdomars attityder till vattenpipstobak och hur tillsyn enligt tobakslagen bör ske, säger Cecilia Birgersson, utredare Statens folkhälsoinstitut.


Pressmeddelande från: Statens folkhälsoinstitut