- Måndag 24 januari 2011 -

Ny lag om olovlig fotografering försvårar journalistiskt arbete



Regeringen lägger fram ett nytt lagförslag om olovlig fotografering. Om en person inte tydligt sagt ja till en fotografering ska det bli straffbart att ta en bild om situationen bedöms vara påträngande, närgången eller dold. Enligt justitieminister Beatrice Ask kan journalister komma att undantas från lagen, exempelvis när fotografer och journalister i allmänhetens intresse vill visa att en offentlig person gör något olämpligt.

Journalistförbundet anser att det finns en uppenbar risk att allmänheten får den felaktiga uppfattningen att all fotografering på allmän plats blir förbjuden genom lagförslaget. Förbundet uppfattar den lagtekniska avgränsningen som att endast platser där allmänheten inte har insyn omfattas, men att förbudet inte omfattar fall där fotografering är försvarlig, som rimlig.

– Insynen och öppenheten i samhället inskränks dessvärre ständigt. Förbudet mot olovlig fotografering försvårar för yrkesverksamma fotograferande journalister att utföra sitt jobb och kommer förmodligen också att förhindra fotografer att göra vissa jobb. Jag ser också stora definitionsproblem när lagen ska var tillämplig och när undantag ska kunna göras, säger Agneta Lindblom Hulthén, ordförande Journalistförbundet.

I regeringens nya lagförslag görs en öppning för att journalister kan komma att undantas. Journalistförbundets grundläggande inställning är att lagen ska omfatta alla medborgare.

– Vi är inte för speciella undantag för journalister, men förhoppningsvis kan det underlätta för våra medlemmar att utföra sitt arbete. Samtidigt ser jag stora problem i rättstillämpningen. Om lagen går igenom betyder det att den enskilda journalisten måste göra en juridisk bedömning på plats under stor tidspress och kanske riskera att begå en brottslig handling. Idag kan bilden tas, och sedan får den ansvarig utgivaren bedöma om den ska publiceras eller ej. Det är en god ordning som jag tycker att vi alla borde stå upp för och slåss för att den ska behållas, säger Agneta Lindblom Hulthén.


Pressmeddelande från: Svenska Journalistförbundet