- Onsdag 19 januari 2011 -

Rökning på skolgård vanligt - trots lag om rökfritt



Fyra av fem ungdomar i åldern 13-17 år uppger att det förekommer rökning på deras skolgård. Det visar en nationell undersökning om tonåringar och tobak. Sverige har sedan 1994 en lag om rökfria skolgårdar. Statens folkhälsoinstitut har tagit fram en strategi för att stödja efterlevnaden av lagen.

– Strategin ska vara ett stöd för kommun- och skolledningar och ett redskap för att utveckla en tobaksförebyggande policy inom skolan. Strategin för rökfria skolgårdar kan också ses som en investering för att skapa en skolmiljö som främjar hälsa och lärande, säger Anna-Lena Persson, utredare, Statens folkhälsoinstitut.

År 1994 skärptes tobakslagen så att även alla skolgårdar och utomhusmiljöer kring förskolor och fritidshem också omfattas av ett rökförbud. Bland annat mot bakgrund av de stora hälsorisker som är förenade med rökning och passiv rökning. Men efterlevnaden av rökfria skolgårdar är sämre än för exempelvis rökfria serveringar.

Jämfört med tidigare undersökningar så visar 2009 års undersökning att det har skett en liten förbättring av situationen på högstadieskolorna, men för gymnasieskolorna ses ingen skillnad. 94 procent av ungdomarna på gymnasiet uppgav att det röks på deras skolgård, varav 64 procent sa att det var många som rökte.

– Situationen kan nog delvis förklaras med att knappt 15 procent av landets kommuner uppger att de bedriver tillsyn på skolgårdar och att kunskapen om lagen bland skolledningar verkar vara låg, säger Anna-Lena Persson.

Skolpersonal är förebilder för barn och ungdomar. Och personalens rökning på skolgården tycks vara ett fortsatt problem. 34 procent av ungdomarna uppgav i 2009 års undersökning att skolpersonal och vuxna besökare rökte på skolgården.

– Forskning visar att barn och unga vill att vuxna ska bry sig. Tobak är och förblir ett vuxenproblem och all skolpersonal, föräldrar och övriga samhället behöver se problemet och ha en samsyn, säger Anna-Lena Persson.

Genom att engagera skolans personal, elever och föräldrar ökar möjligheterna att sprida kunskap om tobak. För att ge mer kunskap och inspiration till förebyggande arbete med tobak finns, förutom strategin, även två broschyrer riktade till skolpersonal och föräldrar, alla tillgängliga på www.fhi.se.


Pressmeddelande från: Statens folkhälsoinstitut