- Tisdag 11 januari 2011 -

Unik födsel blev årets julklapp på Parken Zoo



För första gången någonsin i Sverige föddes dagen före julafton en myrsloksunge på Parken Zoo

– Det här är helt unikt och har aldrig skett i Sverige tidigare, berättar Helena Olsson, djurparkschef på Parken Zoo. Vi hade den enorma turen att vara här när det skedde och kunde bevittna hela födseln.

Det var Parken Zoos jättemyrslokspar Benita och Rozinski som dagen före julafton födde en ännu icke namngiven son. Sonen mår utmärkt och är en pigg och stark liten krabat.

– Man vet inte så mycket om myrsloksfödslar och vi blev till en början lite förskräckta när Benita ställde sig på ungen och började riva med sina enorma klor, precis som hon gör när hon ska riva upp en avokado för att äta. Det visade sig dock att Benita var en ytterst kärleksfull och omhändertagande mamma – vad hon gjorde var att ta bort fosterhinnor från sonens kropp.

Den lille sonen klättrade mer eller mindre omgående upp på mammans rygg där den kamouflerar sig mycket väl. Ungens och mammans färgteckning går kant i kant och det är på ryggen som myrslokar bär sina ungar. Där kommer den tillbringa de första månaderna, upp till cirka ett år, och med tiden våga sig ut på längre och längre turer ifrån mamman.

Jättemyrsloken är den största medlemmen i sin familj och förutom jättemyrslok finns tamanduor och dvärgmyrslokar representerade. Den har inga tänder men däremot djurvärldens längsta tunga på cirka 60 cm. Tungan använder den för att få i sig tillräckligt med myror och termiter. Dessa slickar den i sig genom att sticka ut tungan upp till 150 gånger per minut och sedan krossar den myrorna mot gommen. Jättemyrslokens kropp består av tre tydliga delar, det långa huvudet med den långa nosen, kroppen samt den yviga svansen som den använder som filt. När jättemyrsloken ska sova, kurar den ihop sig under en buske och lägger svansen ovanpå sig som ett täcke.

Jättemyrsloken är med i det bevarandeprojekt som bedrivs inom Europeiska Djurparksföreningen. Parken Zoo deltar i bevarandeprojektet samt bedriver forskning på hur aveln i djurparker kan bli mer framgångsrik.


Pressmeddelande från: Parken Zoo