- Tisdag 4 januari 2011 -

Var femte anställd har högt blodtryck



I början på året satsar många på att förändra sina levnadsvanor – och det kan behövas. Nästan var femte anställd, 19 procent, har högt blodtryck. Det visar en ny undersökning där hälsoföretaget Previa låtit mäta blodtrycket hos närmare 70 000 anställda i hela landet. Högt blodtryck ökar risken för bland annat stroke och hjärtinfarkt.

– Flera av riskfaktorerna för högt blodtryck kan man påverka själv. Bland annat bör man undvika rökning, en stillasittande livsstil och för mycket fet och saltrik mat, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Previas mätning visar att nästan var femte anställd, 19 procent, har högt blodtryck. Ett blodtryck över 140/90 mmHg räknas som högt. Enligt Socialstyrelsen tredubblas risken för stroke vid högt blodtryck, och varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke.

– Som arbetsgivare kan man uppmuntra och underlätta för de anställda att ha en hälsosam livsstil med bra matvanor, mer motion och mindre stress. En piggare personal leder till bättre arbetsinsatser, färre sjukskrivningar och en mer framgångsrik verksamhet, säger Urban Svensson.

Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har låtit mäta blodtrycket hos 70 000 personer mellan 2007 och april 2010. Mätningen är en del av en hälsoundersökning bland anställda i hela landet som rör områden som det allmänna hälsotillståndet, mat- och motionsvanor samt psykosocial status.

Riskfaktorer vid högt blodtryck som går att påverka:

  • Rökning och snusning
  • Hög alkoholkonsumtion
  • Stillasittande livsstil
  • Kraftig övervikt
  • Negativ stress
  • Fet och saltrik kost
  • Typ 2-diabetes

Så kan arbetsgivare främja hälsa hos personalen:

  1. Ta fram en långsiktig hälsostrategi. Börja med att genomföra en nollmätning av hälsan hos de anställda; erbjud bland annat blodtrycksmätning.
  2. Stötta individen. Den som vill förändra sin livsstil behöver stöd och uppmuntran. Erbjud rökavvänjningsprogram och friskvårdsbidrag till motion.
  3. Utbilda cheferna. Cheferna är viktiga förebilder och behöver ofta utbildas i hälso- och arbetsmiljöfrågor.
  4. Utse hälsoinspiratörer. En förändring i attityder till levnadsvanor måste komma inifrån företaget. Genom att utse och utbilda hälsoinspiratörer bland personalen ökar chanserna till förändring.
  5. Följ upp hälsoarbetet. Gör noggranna uppföljningar både av de personer som erbjudits särskilda insatser och av hälsoarbetet i stort.


Pressmeddelande från: Previa