- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet    ««  Till Ristat av Rist arkivet  


[ vecka 0102 ]
Visst platsar Kullen!

Visst platsar väl Kinnekulle på listan över Världsarv! Detta vill jag bestämt hävda i motsats till stadsarkitekten i Götene som avgett en rapport i ämnet till kommunstyrelsens arbetsutskott. Stadsarkitekten låter allt lite negativ i överkant, tycker jag, när han redan på det här stadiet mer eller mindre sätter tummen ned.

Vad menas egentligen med ett världsarv och hur viktigt är det att "stå med på listan"? En liten förklaring kan vara på sin plats.

Det finns olika slags världsarv; ett kulturellt och ett som gäller naturobjekt. Och nog har väl Kinnekulle en fot med i vardera lägret, eller hur? Dessutom finns det världsarv för byggnader eller grupper av byggnader - sådant som det formligen dräller av på Kullen, alltifrån Biskopsborgen och Lasse i Bergets grotta i Husaby till alla de vackra slotten och herrgårdarna runt om på berget.

Redan 1972 antogs en Världarvskonvention av FN-organet UNESCO. Tolv år senare anslöt sig Sverige till konventionen och numera har 161 länder förklarat sig villiga att för all framtid skydda och till kommande generationer lämna över de kultur- och naturarv som har sådant värde att deras skydd är en angelägenhet för mänskligheten. Inga små ord, alltså.

Och visst är det väl en relativt enkel sak att peka på sådana arv på Kinnekulle. Eller hur stadsarkitekten?

Först och främst är hela berget som sådant en mäktig och märklig naturformation som visserligen finns av liknande slag i Västergötland men som ändå skiljer sig märkbart från dessa genom sin vulkanliknande form och sitt enastående läge mellan slätt och vatten. Redan Carl von Linné imponerades av bergets skönhet och många konstnärer har fångat Kinnekulles högst speciella profil.

Och hela geologin med tydligt avskiljbara övergångar mellan de olika bergarterna är som en naturens egen dagbok över de senaste 400 miljoner åren. Så formulerades det i en turistbroschyr som gavs ut för en del år sedan av Lidköpings och Götene kommuner med uppbackning av det lokala näringslivet. Där skulle stadsarkitekten säkert kunna finna argument för - i stället för emot - en uppbackning av vårt fina berg.

Ett Kinnekulle på listan över världsarv torde också medföra att traktens befolkning skulle börja känna ökad stolthet över sin hembygd. Nu är risken att det uppstår en känsla av utanförskap, att vi lite avundsjukt börjar snegla på övriga 11 svenska världsarv och undra vad det egentligen var som diskvalificerade Kullen.

Att Husaby i fjol var centrum för den svenska kristenhetens 1000-årsjubileum som en påtaglig påminnnelse om platsens stora betydelse i kulturellt avseende för Sverige, tycks också ha fallit ur stadsarkitektens minne. Kanske borde han också vika en dag fram i vår för ett besök i Munkängarna och låta fjällen falla från ögonen och även med hjälp av luktsinne och hörsel ta till sig hela den härlighet som i varje fall möter alla oss andra besökare där.

Och därefter, medan Sverige fortfarande innehar ordförandeskapet i EU, lägga fram ett förslag som riktar sig till regeringen. Eftersom regeringen beslutar i sådana här ärenden och sedan för frågan vidare till Världsarvskommittén.

Nog skulle väl ett förslag om att föra upp Kinnekulle som kandidat till nästa världsarvslista platsa på slutdokumentet vid EU-toppmötet i Göteborg. En del delegater som besökt Lidköping på EU-mötet där14-16 maj bör rimligen kunna fångas in av de skönhetsintryck Kinnekulle bjuder på och inte alls tycka det vore konstigt med en liten puff för vårt berg, även som det mäktigt höjer sig över de politiska spetsfundigheter som under första halvåret 2001 utspelas i Sverige.

RIST

PS. Vill du ta del av den nuvarande svenska världsarvslistan å finns den på nedanstående länkar (på engelska). Totalt finns över 900 världsarv runt om på klotet. DS

1991 Royal Domain of Drottningholm
1993 Birka and Hovgården
1993 Engelsberg Ironworks
1994 Rock Carvings of Tanum
1994 Skogskyrkogården
1995 Hanseatic Town of Visby
1996 The Church Village of Gammelstad, Luleå
1996 The Laponian Area
1998 Naval Port of Karlskrona
2000 The High Coast
2000 The Agricultural Landscape of Southern Öland

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "Ristat av Rist". Skicka till ramky@telia.com DS.