Artikeln publicerad: 091127
Först var det Goldfinger - nu har hela världen fått guldfeber



Värdet av denna ädelmetall slog alla rekord den här veckan genom att stiga till hela $41,17 per gram. Företag med namn som WeBuyAnyGold är desperata efter att smälta ner dina smycken, guldgrävare flockas vid floderna och försäljningen av guldvaskkastruller har skjutit i höjden.

Häng på guldruschen med resesajten Skyscanner (se.skyscanner.com) som här presenterar 10 massiva guldklimpar från de mest gyllene platserna i världen.

Wat Traimit, Guldbuddhans tempel, Bangkok, Thailand
Det är allmänt känt, att buddhism handlar om "bling". Buddhan i Wat Traimit bär inte bara den prestigefyllda titeln som världens största massiva Guldbuddha - utan även världens största massiva guldstaty. Med en vikt på nästan fem och ett halvt ton och en höjd på tre meter, tillbringade statyn två århundraden täckt av gips, för att dölja sitt värde när burmeserna invaderade. Nuförtiden kan besökarna beundra den i all sin gyllene prakt, i ett av de mest besökta templen i Bangkok.

Kinkaku-ji, Den gyllene paviljongens tempel, Kyoto, Japan
Allt som glimmar är inte guld. Men när det gäller Kinkaku-ji är det faktiskt så. Som ett av Japans mest uppskattade tempel skulle man anta att det togs bättre om hand; men Kinkaku-ji har brunnit ner två gånger (en gång bar en galen munk skulden) och den nuvarande byggnaden är relativt ny; den byggdes 1955.
Men detta tre våningar höga japanska tempel är täckt av skimrande bladguld och det är något du inte ska missa om du reser till Japan.

Det gyllene templet, Amritsar, Indien
Det gyllene templet anses vara en plats för "sublim stillhet och häpnadsväckande skönhet" och är verkligen en syn för guldtokiga besökare. Templets gyllene skimmer strålar för pilgrimer och turister, där det ligger omgivet av en stor konstgjord sjö med vatten från en helig källa. Det är den heligaste helgedomen enligt den sikhiska tron och en av Indiens mest imponerande destinationer.

The Crown Jewels (Kronjuvelerna), London, UK
Den engelska drottningen är antagligen en av världens mest besmyckade drottningar, och Hennes Majestäts samling av kronjuveler, smycken, ringar, svärd och prydnadssaker i massivt guld finns till beskådan i Tower of London. Samlingen skyddas av beväpnade vakter (den blev nästan stulen av irländaren Överste Blood år 1671) och besökare häpnar över denna ovärderliga kollektion och symbol för den brittiska monarkin, varav många smycken fortfarande används än idag.

Golden Gate Bridge, San Francisco, USA
Det är inte en grind och den är inte av guld, men det är ändå en av de mest kända byggnaderna i USA. Den spänner sig över Golden Gate sundet som förbinder San Francisco Bay med Stilla havet och är den längsta hängbron i världen - otroliga 2737 meter lång.

Guldgruvorna i Johannesburg, Sydafrika
I över 100 års tid hävdade Sydafrika att vara den största guldproducenten i världen (även om Kina nyligen stal titeln). Trots att det nu ligger på andra plats, är landet fortfarande känt för sina guldgruvor. Ta en tur till Kromdraai Gold Mine strax utanför Johannesburg, och fortsätt djupt in i hjärtat av berget för att lära dig om de traditionella metoderna för utvinning av guldmalm.

Tutankhamun-utställningen, Dorchester, Storbritannien
Alla kungligheter älskar guld, men de egyptiska faraonerna älskade det mer än kung Midas. Faktum är att de älskade det så mycket att de t.o.m. byggde sina kistor av guld, så att de kunde vara inneslutna i guld för evigt. Eller åtminstone tills de grävdes upp av någon irriterande arkeolog. Förbanna dem!

Tutankhamun-utställningen som för tillfället presenteras i Dorchester, England, turnerar världen runt med sina verkligt praktfulla egyptiska gyllene skatter (av vilka många faktiskt är perfekta kopior) som innefattar Tutankhamuns guldmask, gudinnan Hathors huvud och olika gyllene figurer föreställande den unge kungen och hans kompisar.

Världsmästerskap i guldvaskning, Dahlonega, Georgia, USA
Guldvaskningstävlingar äger rum över hela världen från Skottland till Sverige, men det är Georgia, USA , som anser sig vara hemmet för "America's första riktiga Gold Rush". I oktober varje år beger sig hundratals till den lilla byn vid bergskedjan Appalachian, för att delta i guldvaskningtävlingen om titeln "World Champion Gold Panner". De tävlande får ett lass sand mixad med guldflingor och klimpar och får sedan kämpa om att hitta den ädla metallen först.

Gold Coast, Australien
Låt dig inte luras av namnet. Gold Coast är inte en region utan en stad i sydöstra Queensland. Den är känd för sitt subtropiska klimat, utmärkta surfspots, stränder och vattendrag, och Gold Coast är ett stort turistmål som lockar cirka 10 miljoner besökare varje år (och ser till att Gold Coasts guldreserver regelbundet fylls på). Det är också ett stort filmproduktionscentrum och räknas uppenbarligen som den 3: e största filmmakaren i Australien.

Gold Digging, Singapore
Vi kallar henne inte gulddiggare ... men om du letar efter en sugar daddy (eller mummy) är Singapore den rätta platsen att hitta en. Enligt Boston Consulting Group's Wealth Report, har denna lilla stat världens högsta koncentration av miljonärer med imponerande 8,5% av landets hushåll med en förmögenhet på över $1 miljon. New York, London och Tokyo är de näst bästa ställena att gräva.

Om Skyscanner
Skyscanner tillhandahåller direkt jämförelse av flygpriser online på över 670 000 linjer från fler än 600 flygbolag. Med Skyscanner kan användarna göra sökningar utan att behöva uppge exakt datum eller ens destination. Skyscanner är tillgängligt på över 20 olika språk inklusive engelska, tyska och spanska.

Pressmeddelande från: Skyscanner