Artikeln publicerad: 091127
Alla nya bilar inom EU måste vara utrustade med bromsassistans 2011

Nu träder en ny EU-reglering i kraft med syfte att ”förbättra skyddet för fotgängare och andra oskyddade trafikanter”. Direktivet innebär att från och med den 24 februari 2011 måste alla nya personbilar och lätta transportbilar inom EU utrustas med bromsassistanssystem från fabrik. Bromsassistansen ger föraren support vid häftig inbromsning i nödsituationer.

Om föraren plötsligt gör en hastig inbromsning bedömer systemet att det är en nödsituation. Bromstrycket ökas snabbt och hastigheten sänks som följd, vilket minskar bromssträckan och hjälper till att förebygga kollisioner. Enligt EU-studier kan upp till 1100 dödliga olyckor med fotgängare inblandade förhindras i Europa varje år om alla bilar utrustas med bromsassistanssystem.

Bilindustrin arbetar redan med att utveckla förutseende system som upptäcker hinder framför fordonet via extra radarsensorer och i vissa fall videosensorer.

– I framtiden kommer nödbromssystem att kunna tolka trafiksituationen och erbjuda förarna intelligent bromshjälp. Under de närmaste åren kommer systemet att erbjudas för flera bilmodeller. 2010 kommer det första Bosch-systemet att gå i serieproduktion på Audi, säger Dr. Werner Struth, chef för Bosch-division för chassisystemkontroll.

EU-direktivet som syftar till att förbättra ”skyddet för fotgängare och andra oskyddade trafikanter” kommer inte endast att föreskriva bromsassistanssystem utan också strängare föreskrifter av extra stötfångare och frontskyddssystem. Syftet är att minska risken för skador vid olyckor där fotgängare eller cyklister är inblandade. Förbättrad trafiksäkerhet är också målet med ett annat direktiv som gäller sedan augusti 2009. Steg för steg kommer det att göra ESP-systemet obligatoriskt för alla fordon i november 2014. Dessutom kommer alla nyttofordon att utrustas med avancerade nödbromssystem samt filbytesvarningssystem från november 2015.

Bromsassistanssystem minskar inte bara risken för skador på fotgängare, utan medverkar också till att förhindra påkörningsolyckor. Bosch-analyser i GIDAS (German In-Depth Accident Study) databas visar att en tredjedel av förarna vid påkörningsolyckor i Tyskland som resulterar i skador inte hann bromsa före kollisionen och hälften inte använde full bromskapacitet. Bosch förutseende nödbromssystem arbetar i tre steg. Systemets kollisionsvarningsfunktion upptäcker potentiella föremål och varnar föraren – först med en akustisk eller visuell varning, sedan genom ett kort bromsryck. Om föraren reagerar och bromsar använder systemet nödbromsassistansen för att öka bromstrycket så att bilen inte kolliderar med föremålet. Om föraren inte reagerar och en kollision inte kan undvikas, bromsar systemet med maximal styrka innan krocken. En Bosch-studie av GIDAS-data visar att ett förutseende nödbromssystem kan förhindra närmare tre av fyra påkörningsolyckor som resulterar i skador.

Pressmeddelande från: Bosch AB