Artikeln publicerad: 091127
Klimatvänlig gris på julbordet!



Det finns alternativ till den vanliga julgrisen. Vildsvinsstammen ökar kraftigt och om några år äter vi mer vildsvinskött än älgkött. Förra året fälldes cirka 50 000 vildsvin och med nuvarande utveckling kommer cirka 150 000 vildsvin att fällas år 2013. Så det finns goda chanser att julskinkan kan bli från vildsvin.

–Det är dags att byta ut den vanliga julskinkan mot vildsvin, den är nyttig och det är det mest klimatvänliga vi kan välja, uppmanar Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.
Intresset för viltkött ökar och enligt en Sifo-undersökning vill 59 procent av oss svenskar gärna äta mer viltkött.

Årligen får vi cirka 15 miljoner kilo viltkött men allt stannar inte i jägarnas frysboxar. I butikerna finns såhär i slutet av jaktsäsongen ofta olika viltarter att välja bland.
Viltköttets fördelar är många; det är en förnyelsebar resurs, precis som svamp och bär, innehåller nyttiga omega-3 fetter och höga halter av mineraler. I viltköttet finns inga läkemedel, tillsatser eller substitut. Dessutom slukar det inte energi vilket till exempel växthusodlade grönsaker gör. Viltkött är i stället, tillsammans med rotfrukter och musslor, det som kräver minst energitillgång.

- Det är bra att konsumenternas intresse för ekologisk mat ökar, det kommer att ge dem en ökad känsla för naturen. Men det viktigaste är kanske ändå smaken, vilt smakar underbart gott, tillägger Torsten Mörner.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet