Artikeln publicerad: 091127
Retroinspirerad julskyltning i Nossebro

Imorgon kväll tas allt gråpapper bort från skyltfönstren på Storgatan i Nossebro, Essunga kommun.

- Det är en femtonårig tradition, som vi haft och som är mycket uppskattad, säger Aina Falkås, Nossebro Köpmannaförening.

- I år är temat retro med tanke på den förstudien som pågår – ”Nossebro – en retroupplevelse”.

För närvarande är flera av skyltfönstren i Nossebro täckta med gråpapper. Klockan 17 i morgon kväll kommer allt papper att tas bort och julskyltningen visas.

- Det är en tradition man hade förr och för femton år sedan tog vi upp detta igen, säger Aina Falkås.

Årets tema är retro. Anledningen är att Nossebro Köpmannaförening är projektägare till en förstudie, vars syfte handlar om att se på möjligheterna att utveckla retro i kommunen. Det finns flera miljöer, platser, aktiviteter och byggnader i främst Nossebro men även i hela kommunen, vilka är från 1950-talet och framåt. Det har visats ett stort intresse för förstudien, som nu håller på att inventera byggnader på Storgatan, som kan ”retrostämplas”.

Bort med gråpappren

Flera av butikerna skyltar med retrosaker.

- Det är hemligt fram till gråpappren faller. Sedan många år har vi i vår butik haft levande skyltdockor, som gör en stämningsfylld show och som lockar många åskådare.

Som exempel nämner Aina att eftersom förra årets stora happening var besök av kungaparet, spelade man kungen och drottningen i hennes skyltfönster.

- Eftersom årets tema är retro, vi kommer att spela på detta. Att gå runt i Nossebro är som att gå runt i en adventskalender, här finns så mycket att titta på som har julprägel.

Förstudien ”Nossebro – en retroupplevelse” har fått medel från bland andra Leader Västra Skaraborg, där Essunga kommun ingår tillsammans med fem andra kommuner i Skaraborg.

Pressmeddelande från: Essunga kommun