Artikeln publicerad: 091126
Klinton är Årets Bragdhund 2009!



Blandrashunden Klinton räddade genom sitt rådiga ingripande matte My Lindqvist från ett våldtäktsförsök i centrala Halmstad den 15 augusti i år. För den insatsen belönas han nu genom att utnämnas till Årets Bragdhund 2009.

Det var när My skulle rasta Klinton en kväll i centrala Halmstad som överfallet skedde. Eftersom Klinton varit ensam hemma några timmar gick My till parken för att han skulle få springa av sig lite. I parken kom två män fram och frågade efter en cigarett. Därefter fick My en knuff så att hon föll till marken varefter den ene mannen satte sig grensle över henne. Då kom Klinton, som strosat runt i buskagen, till undsättning. Klinton jagade först bort den ene mannen, som sparkade mot Klinton för att hålla honom borta. Därefter vände Klinton mot den man som satt grensle över My. My själv hann inte uppfatta om Klinton bet eller bara morrade åt männen men oavsett räckte det för att få gärningsmännen att avbryta våldtäktsförsöket. Dagen efter rapporterades om ytterligare en kvinna i Halmstad som överfallits av två okända män och polisen kunde inte utesluta att det rörde sig om samma män.

Juryn, bestående av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben, motiverade sitt val av Årets Bragdhund 2009 så här:

Blandrashunden Klinton gjorde en värdefull insats när han lördag den 15 augusti ingrep då hans matte överfölls av två män i en mörk park. Klinton förstod snabbt faran och ingrep därför på eget bevåg. Genom sitt tydliga kroppsspråk och agerande jagade han båda männen på flykten. Klinton har visat stort mod i en för honom ovan situation där han lyckades försvara och rädda sin matte. Hans handlande är beundransvärt samtidigt som det är beklagligt att man inte får gå fredad på offentliga platser. En hunds närvaro ger både sällskap och trygghet i så väl vardag som i tuffa lägen.

Klinton och hans matte My Lindqvist kan ses på Svenska Kennelklubbens internationella hundutställning HUND2009 den 12–13 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Priset delas ut lördagen den 12 december och består av en medalj, ett diplom och ett smaskigt ben till Klinton.

Årets Bragdhund utses av en jury från Svenska Kennelklubben och tilldelas en hund som under året utfört en prestation som är värd att uppmärksammas. Utmärkelsen har delats ut sedan 1989.

Årets hundar 2009 Förutom utmärkelsen Årets Bragdhund utser Svenska Kennelklubben Årets Polishund och Årets Narkotikasökhund. Årets Narkotikasökhund blev labradoren Abbe. Årets Polishund blev schäfern Orax.

Pressmeddelande från: Svenska Kennelklubben