Artikeln publicerad: 091125
Japaner gör kopia av unik Uppsaladinosaurie



Världens enda bevarade skelett av dinosaurien Euhelopus zdansky finns på Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet, men snart kommer också en kopia att finnas på Japans största dinosauriemuseum. Japanerna är som bäst på plats i Uppsala för att gjuta av skelettet, ett avancerat projekt som presenterades på en pressträff idag.

- Euhelopus zdansky tillhör en mycket sällsynt grupp långhalsade asiatiska dinosaurier. Förutom att vårt exemplar är det enda i hela världen är det också oerhört komplett. 60 till 70 procent av skelettet finns bevarat, vilket är väldigt mycket i de här sammanhangen, berättar intendent Jan Ove Ebbestad på Evolutionsmuseet som leder avgjutningsprojektet för Uppsala universitets del.

Att ha tillgång till bevarade skelett från flera sorters dinosaurier är viktigt för att forskarna ska kunna förstå gruppens utveckling. Internationella forskare besöker regelbundet Evolutionsmuseet för att studera det unika skelettet, och tidigare i år hörde en representant från Fukui Prefectural Dinosaur Museum i Japan av sig.

- Fukuimuseet har som mål att vara Asiens främsta dinosauriemuseum. De vill ha det bästa materialet i världen eller avgjutningar av det, berättar Jan Ove Ebbestad.



På uppdrag av dem arbetar nu det japanska företaget Kyoto Kagaku Co. och det svenska företaget Fido Film AB med att framställa två kopior av skelettet i naturlig storlek. Något liknande projekt har aldrig genomförts i Sverige. Benbitarna, som tidigare preparerats med speciallim för att bli mer tåliga, penslas med ett lövtunt lager silikon för att skapa en form. I dessa görs sedan själva kopiorna i polyetylenplast. Den ena kopian ska stå klar på Fukuimuseet under våren, lagom till museets tioårsjubileum. Den andra kommer att stanna vid Uppsala universitet och beräknas vara klar hösten 2010.

- Kopian kommer att vara mycket tåligare än originalet. Vi kommer att kunna ta isär delar, till exempel på guidade visningar, och enkelt flytta på skelettet, säger Jan Ove Ebbestad.

Euhelopus zdansky tillhör de så kallad långhalsarna eller sauropoderna och levde i nordöstra Kina för mellan 130 och 112 miljoner år sedan. Den var cirka tolv meter lång och växtätare. Skelettet på Evolutionsmuseet består av ben från två olika djur och kom till Uppsala redan på 1920-talet. Den svenska geologen Johan Gunnar Andersson arbetade som rådgivare i gruvfrågor för den kinesiska regeringen och upptäckte rika fossillager som ingen tidigare hade studerat. Som tack för sitt arbete för den kinesiska regeringen fick han tillåtelse att gräva ut områdena, och gjorde ett avtal med sin gode vän Carl Wiman som var professor i paleontologi vid Uppsala universitet om att skicka dit materialet. Geologen Otto Zdansky åkte från Uppsala till Kina för att hjälpa till med utgrävningarna och hittade bland annat den dinosaurie som döptes till Euhelopus zdansky, ”Zdanskys äkta träskfot”. Resultatet av utgrävningarna blev att Uppsala universitet idag har den största och finaste samlingen fossila ryggradsdjur utanför Kina.

- Euhelopus-skelettet är ett av många fullständigt världsunika föremål i våra samlingar. Vi har ett internationellt åtagande att bevara våra samlingar för vetenskapen, men också att förklara för en svensk publik varför vi har samlat och fortfarande samlar in naturhistoriska objekt. Avgjutningsprojektet hjälper oss att sätta fokus på detta, säger Mats Erikfsson, tf föreståndare för Evolutionsmuseet.

Pressmeddelande från: Uppsala universitet