Artikeln publicerad: 091125
Vara kommun får pris för Bästa Tillväxt 2009

Vara kommun vinner för andra året i rad Bästa Tillväxt i Västra Götalands län.

- Vi tror att en kommun mår bra av att en stor andel av företagen går bra. Med Bästa Tillväxt kan vi uppmärksamma kommunerna där företagen går bra och växer. Speciellt roligt är det att Vara vinner för andra året i rad. Säger Harald Stjerna, informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna

Årets pris

Då vi arbetade med Bästa Tillväxt 2008 i oktober och november 2008 var många av de kommuner och företag som vi kom i kontakt med fortfarande tveksamma till om det var någon ekonomisk kris på gång överhuvudtaget eftersom året hade varit så bra och en kris verkade avlägsen. Vi har emellertid fått uppleva att avslutningen på 2008 blev tuff för många företag. När vi nu summerar året ser vi att antalet företag som uppfyller våra tre tillväxtmått i många av de vinnande kommunerna bara är hälften så stort som förra året. Därför känns det i år extra roligt att uppmärksamma de kommuner där företagen har lyckats med att öka antalet anställda, öka omsättningen och att gå med vinst.

Bästa Tillväxt

Med vårt tillväxtindex uppmärksammar vi de kommuner där en stor andel av företagen går bra och växer. I varje län får den kommun priset som har den största andelen. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande.

Vi premierar bredd och stabilitet snarare än spjutspetsar. I de fall det finns ett stort framgångsrikt företag i en mindre kommun får det effekt i Synas index bara om företaget anlitar underentreprenörer i kommunen eller sysselsätter mycket folk i kommunen, vilket leder till att servicenäringar får ett bättre kundunderlag. Det är viktigare för en kommun, att det finns många små företag, som växer, än att det finns ett stort företag som är framgångsrikt. En region blir stabilare om 100 små företag anställer en person till och ökar sin omsättning än om ett företag gör det.

Pressmeddelande från: SYNA AB