Artikeln publicerad: 091123
Nu finns länets byggnadsminnen på nätet

Alla länets 230 byggnadsminnen har dokumenterats och lagts in i det nationella bebyggelseregistret som nås via webben. Vid ett möte på Länsstyrelsen den 16 november presenterades resultatet av arbetet för fastighetsägarna.

- Byggnadsminnen har mycket att berätta om länets historia. Genom att göra informationen mer tillgänglig, både för fastighetsägare och för allmänheten, vill vi öka medvetenheten om varför det är viktigt att vi vårdar och bevarar vårt gemensamma kulturarv, säger Eva Björkman, ansvarig för projektet på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Gott samarbete med fastighetsägarna

Arbetet med att fotografera och sammanställa aktuell information om byggnaderna startade genom ett projekt 2006.
- Vi har haft ett gott samarbete med fastighetsägarna som har bistått oss vid våra besök. Vi upplever att många är stolta över sina byggandsminnen, säger Lena Emanuelsson, handläggare på kulturmiljöenheten.
Nu är alla byggnadsminnen inlagda i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister som nås via www.bebyggelseregistret.raa.se Vid årsskiftet ska byggnaderna dessutom bli sökbara via Länsstyrelsens GIS-system.

Möte och visning av residenset

Den 16 november bjöd Länsstyrelsen in alla fastighetsägare till ett möte för att presentera resultatet av projektet. Mötet inleddes med att landshövding Lars Bäckström tog med deltagarna på en rundvandring i länsresidenset, som är ett statligt byggnadsminne.

Representerar länets historia

För närvarande har cirka 230 byggnader och anläggningar i länet skyddats som byggnadsminnen enligt Kulturminneslagen. De har valts ut som goda representanter för olika skeden och företeelser i länets historia. Sammanlagt rör det sig om bortåt 700 enskilda byggnader, eftersom varje byggnadsminne kan bestå av flera byggnader.

Det är Länsstyrelsen som beslutar om och utövar tillsyn över länets byggnadsminnen. Ansvaret för att bruka byggnaderna och så att de kulturhistoriska värdena bevaras vilar på ägaren. Länsstyrelsen ger stöd och råd i detta arbete.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen